latinica  ћирилица
10/10/2022 |  12:10 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Кошарац: Опозиција жели да прихвати позив политичког Сарајева на дестабилизацију Српске

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да изборни губитници у Републици Српској покушавају да оправдају пораз различитим маневрима, чији је циљ дестабилизација институција Републике Српске и поништавање слободне воље грађана.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је у изјави за Срну рекао да је опозиција била свјесна да је изгубила изборе и да је имала унапријед припремљен сценарио да неће прихватити резултате избора.

- Грађани Српске су и у овом изборном процесу на достојанствен начин дали свој суд о политикама опозиције, на начин да су потврдили опозициони статус СДС-а и ПДП-а. Свјесни да до побједе не могу доћи на изборима, опозициони представници сада де факто врше притисак на Централну изборну комисију  БиХ у нади да ће ова институција учествовати у њиховој "шаради" и унапријед припремљеном сценарију - додао је Кошарац.

Он је нагласио да опозиција, најављујући протест пред ЦИК-ом БиХ, заправо жели да прихвати позив политичког Сарајева на дестабилизацију Републике Српске.

- ПДП и СДС прихватају пружену руку и у партнерству са Сарајевом и странцима намјеравају да паралишу институције Српске. Биће упамћени као први политичари из Републике Српске коју су чланство властитих партија довели на протесте у Сарајево. Такође, ми добро памтимо да су они који данас иницирају протесте пред ЦИК-ом били актери протеста испред зграде Предсједништва БиХ у фебруару 2014. године - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, протести опозиције су наставак циркуских игара, након што су у изборној ноћи брутално обманули грађане и лажирали побједу.

- Тако смо синоћ на Тргу Крајине у Бањалуци имали прилику да видимо како је самопроглашени предсједник из 2018. Вукота Говедарица абдицирао и пренио власт на самопроглашену предсједницу из 2022. Јелену Тривић. Да нису тужна и жалосна, таква настојања била би смијешна - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, видљиво је да је у позадини протеста амбиција појединаца из ПДП-а и СДС-а да остваре личне циљеве злоупотребљавајући чланове властитих политичких партија.

- Најгласнији су невјешти оратори Бранислав Бореновић и Милан Радовић. Првом је циљ да остане предсједник ПДП-а, а другом да дође на чело СДС-а, након изборног дебакла Мирка Шареовића. То су политичке карикатуре, које свјесно манипулишу чланством властитих партија како би остварили своје циљеве - поручио је Кошарац.

Како је истакао, већина грађана Републике Српске препознала је лоше намјере опозиционих појединаца и не жели учествовати у закулисним играма. Изманипулисани чланови ПДП-а и СДС-а, додао је, долазе аутобусима на протесте у Бањалуку из Херцеговине, сарајевско-романијске регије и других дијелова Српске.

- Ко плаћа тај превоз? Чије су то паре? То је новац странаца, али и новац оних људи који су учествовали у пљачкама и криминалним приватизацијама, оних који су узели све из Републике Српске и отишли с друге стране Дрине. Данас глуме патриоте и желе да утичу на изборну вољу и дестабилизацију институција Српске у искључивој намјери да поново овладају ресурсима грађана Српске и користе их за своје нечасне циљеве, Нажалост, у првим редовима протеста су лобисти таквих људи - констатовао је Кошарац.

Он је нагласио да СДС и ПДП покушавају делегитимизовати изборе и погазити исказану слободну вољу грађана Републике Српске.

- Опозиција најављује чак и протесте испред ОХР-а. Шта ће испред ОХР-а? Високи представник не постоји. Зашто дају значај нечему што не постоји? ОХР је рак рана и није пријатељ Републици Српској. Очигледно је намјера опозиције да се придружи пробосанским странкама и од њемачког туристе, којег су признали као високог представника, затражи да поништи слободну вољу грађана, који су изабрали Милорада Додика за предсједника Републике Српске - поручио је Кошарац.