latinica  ћирилица
10/10/2022 |  16:12 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Рогић: Преурањена наредба за поновно бројање гласова

Члан Централне изборне комисије БиХ Владо Рогић гласао је на данашњем Колегијуму против наредбе о поновном бројању гласачких листића по службеној дужности на свим бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједника Српске, те упитао на основу чега је донесена оваква одлука, коју сматра преурањеном јер још нису утврђени резултати избора.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Са шест гласова за и једним против ЦИК БиХ наредио је Главном центру за бројање отварање врећа и поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске, укључујући Брчко дистрикт.

- Добили смо, проговоре, жалбе и захтјеве, а нисмо их обрадили. Овај ЦИК ни по једном приговору или жалби није донио рјешење, а ми доносимо наредбу о поновном пребројавању - рекао је Рогић.

Он је појаснио да је законом изричито и прецизно наведено када се по службеној дужности врши поновно бројање гласова.

- Ми сада утврђујемо нешто по службеној дужности. Ако погледате институт по службеној дужности у Изборном закону, нигдје не стоји да ЦИК у овом тренутку може по службеној дужности донијети наредбу или одлуку или било какав акт да се поново пребројава цијела изборна јединица - рекао је Рогић, додајући да је наредба у нескладу са одредбама Изборног закона када је у питању тајминг.

Рогић је напоменуо да је могуће да би ЦИК на крају донио исту наредбу ако се стекну услови за то на основу приговора и захтјева за поновно пребројавање, што би било тек након утврђивања резултата.

- У овом тренутку по службеној дужности то ЦИК не може урадити. Поставља се питање чему онда захтјеви за поновно пребројавање и шта ће се урадити са тим захтјевима? - упитао је Рогић, додајући да апсолутно није вријеме за доношење овакве наредбе.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић подсјетио је да је ЦИК јутрос одржао Колегијум на којем је размотрен већи број примједби и приговора на ток изборног процеса за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске, те да добијени видео-материјали и документи показују да је изборни процес контаминиран толико да онемогућава правовремено утврђивање резултата.

Он је нагласио да је БиХ демократска земља која функционише у складу са законом и на основу слободних и демократских избора, те да је ЦИК, имајући то у виду, донио наредбу по којој се главном центру за бројање наређује отварање врећа са гласачким листићима, поновно бројање и утврђивање резултата са 2.239 редовних бирачких мјеста.

Арнаутовић је навео да ће резултати гласања у Центру за бројање бити јавно изложени како би јавност могла имати увид, а копије резултата гласања биће уручење акредитованим посматрачима на њихов захтјев.

Он је одбацио тврдњу Рогића да нема правног основа за доношење овакве наредбе, те да правно има могућност за њено доношење.