latinica  ћирилица
10/10/2022 |  18:39 ⇒ 11/10/2022 | 07:36 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Није проблем поновно бројање гласова, већ незаконит рад ЦИК-а (ВИДЕО)

Није проблем поновно бројање гласова, али је проблем што ЦИК БиХ не ради то у складу са законом, рекао је у интервјуу за РТРС кандидат за предсједника Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Они су морали да утврде претходне резултате и дају могућности да се у року три дана евентулано уложе жалбе и онда да одлучују свему - рекао је Додик.

Додик истиче да је ЦИК "пао" под политичке утицаје или улицу.

- У Сарајеву то видимо све чешће, као што је Кристијан Шмит пао под утицајем улице у Сарајеву прије неколико мјесеци. То и сада исто видимо - навео је Додик.

Додик је навео да је ЦИК изабран незаконито.

- Нико није овдје наиван и зна се да је ЦИК политички обојен. Сматрали смо да ће имати бар мало професионалног достојанства код себе и да ће утврдити прелиминарне резултате и да ће онда у складу са законом реаговати. Међутим, и оно мало повјерења што смо имали, погажено је. Уложићемо жалбу на одлуку ЦИК-а Суду БиХ, ако нам и то дозволе. Ако има и "П" од правосуђа морали би да је пониште, и натјерају ЦИК да донесе прелиминарне резултате, па онда да доносе неке одлуке - појаснио је Додик.

Додик је истакао да СНСД нема проблема са пребројавањем гласова, али, како истиче, сада постоји сумња.

- Сутра ћемо и на највишим органима партије имати састанак и одлучити како и шта даље. Оваква БиХ не треба никоме - рекао је Додик за РТРС.

Додик каже ЦИК није смио да прогласи прелиминарне резултате.

- Од суботе до јутрос нико није био у ЦИК-у, вреће су биле као на аутобуској станици, и нема разлога да им више вјерујемо. Госпођа која ради у ЦИК-у, виђена је јуче на Требевићу са лидером  СДС-а Мирком Шаровићем. И ПДП има свог члана у ЦИК-у, који се дистанцирао од те партије, али очигледно да су пријетње уродиле плодом. Један члан те комисије рекао је да је то незаконита одлука. Ако неко мисли да ово иде у корист БиХ, грдно се вара. Опозиција је скочила са причом како је народна воља покрадена. Ово они виде као неку малу побједу, али видјећемо. Како је све уредно на остала три нивоа, а једино није у реду избори за предсједника Републике Српске - навео је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Додик наглашава да би ова одлука ЦИК-а могла значити да Република Српска врло брзо прогласи своју независност.

- Република Српска ће остати мирна и стабилна, зна се ко је побједник избора, али ми је у једну руку и драго што су оваквом одлуком убразли наш пут ка независности - закључио је Додик за РТРС.