latinica  ћирилица
11/10/2022 |  15:03 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Песков: Испорука наоружања само продужава сукоб

Испорука америчких противаздушних система Кијеву само ће продужити сукоб и изазваће додатне патње Украјини, али неће измјенити циљеве Русије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото:  EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Заједно са свима јуче смо схватили о намјерама из званичних изјава о противаздушним системима. Понављам да ће тиме сукоб бити продужен и донијеће додатне патње украјинској страни, али неће бити промјене у нашим циљевима и крајњем исходу - нагласио је Песков.

Песков је подсјетио на ријечи бившег команданта Генералштаба америчких оружаних снага Мајкла Мулена који је затражио да се учини све како би Русија и Украјина сјеле за преговарачки сто.

Портпарол Кремља је истакао да Москва не зна много о томе колико чланови актуелне администрације и војни лидери слушају мишљења својих претходника, али да од њих до сада долазе само њихове намјере да наставе са испорукама оружја и да тиме продуже сукоб.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је у телефонском разговору са украјинским лидером Володимиром Зеленским обећао да ће САД наставити да подржавају Кијев са свим што им је потребно, укључујући напредне противаздушне системе.