latinica  ћирилица
11/10/2022 |  15:40 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

ЦИК: Коригована наредба о поновном бројању, ријеч је о контролном бројању (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ данас је кориговала наредбу о поновном бројању гласова за ниво предсједника Републике Српске, наводећи да је ријеч о контролном бројању којим се утврђују изборни резултати по службеној дужности, а не по приговорима.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Против ове одлуке поново је био члан ЦИК-а Владо Рогић који је поновио да нису размотрене све жалбе и приговори.

- Можемо ми то сада звати контролним бројањем, али то је у суштини поновно пребројавање. Ми смо обесмислили на тај начин поступак поновног бројања који је изричито прописан законом - рекао је Рогић.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је ЦИК искористио измјену Изборног закона коју је наметнуо Кристијан Шмит према којој је ЦИК-у дата могућност да по службеној дужности доноси наредбе центрима за бројање да би се предузеле мјере за отклањање изборних неправилности, а да је друга опција била поништавање избора.

- Од петка говоримо о 400 бирачких одбора на којима имамо математичке нелогичности у обрасцима са резултатима, које указују на кршење закона. Због тога доносимо одлуку да центар за бројање утврди да ли су нелогичности тачне или не - навела је Хаџиабдић.