latinica  ћирилица
13/10/2022 |  09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: "Златна милијарда" на планети живи на туђи рачун

Препреке глобалним ланцима снабдијевања морају бити уклоњене, а требало би преиспитати принципе глобалног финансијског система, који омогућава да"златна милијарда" на планети живи на туђи рачун, поручио је данас руски предсједник Владимир Путин у Астани , током обраћања на Конференцији о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV) - Фото: илустрација
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV)Фото: илустрација

Руски предсједник допутовао је данас у Астану, главни град Казахстана, гдје ће у наредна два дана учествовати на три мултилатерална самита, преноси ТАС С.

У Астани се данас одржава Конференција о интеракцији и мјерама за изградњу повјерења у Азији, чијих 27 држава чланица чине око 90 одсто територије Азије и скоро половину свјетске популације, наводи руска агенција.

- Позивамо на уклањање свих вјештачких, нелегитимних баријера које спрјечавају обнављање нормалног функционисања глобалних ланаца снабдијевања у циљу рјешавања хитних проблема безбједности хране - рекао је у обраћању Путин.

Он је изјавио и да Русија сматра да треба преиспитати принципе глобалног финансијског система, јер је садашњи омогућио да "златна милијарда" на планети живи на туђи рачун.

- Као и многи наши партнери у Азији, сматрамо да је неопходно ревидирати принципе глобалног финансијског система, који је деценијама дозвољавао да самопроглашена тзв. златна милијарда, која је затворила све токове капитала и технологије, у великој мјери живе на туђи рачун - рекао је руски предсједник.

Путин је указао је постојање реалне пријетње од глади и великих шокова због нестабилности цијена енергената и хране широм свијета, а према његовим ријечима,"то доводи до погоршања квалитета живота и у развијеним и у земљама у развоју".

- Постоји реална опасност од глади и великих друштвених превирања, посебно у најсиромашнијим земљама - истакао је Путин.

Он је изјавио и да Азија, у којој, по његовим ријечима, јачају нови центри моћи, игра велику улогу у транзицији ка мултиполарном свијету.

- Азијске земље су мотори свјетског економског раста - нагласио је Путин.

Он је говорио и о ситуацији у Авганистану и поручио да "незаконито блокирана средства Авганистана морају бити одмрзнута, и да земља треба да добије надокнаду за причињену штету током година окупације".

Према Путиновим ријечима, Авганистан остаје један од најакутнијих безбједносних изазова у региону.

Руски предсједник је рекао да ова земља, као резултат више од 20 година војног присуства САД и НАТО-а и неуспјеха њихове политике, није у стању да се сама носи са терористичким пријетњама, што потврђује низ недавних крвавих терористичких напада, укључујући бомбардовање руске амбасаде у Кабулу 5. септембра.

Путин је још скренуо пажњу учесницима конференције на чињеницу да је Русија заједно са партнерима из Кине, предложила заједничку изјаву за самит у Астани, о безбједносној сарадњи у области информационих и комуникационих технологија и рекао, да се нада да ће она бити усвојена, наводи ТАС С.