latinica  ћирилица
13/10/2022 |  12:18 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

РТРС: ЦИК није обезбиједио адекватне услове за ТВ пренос

Радио-телевизија Републике Српске неће реализовати ТВ пренос контролног поновног бројања гласова за предсједника и потпредсједника Српске у Главном центру за бројање у Сарајеву, јер Централна изборна комисија БиХ није обезбиједила адекватне услове за то, односно немогуће је да једном камером буде обезбијеђен вјеродостојан снимак, став је Уређивачког колегијума РТРС-а.
РТРС - РТВ дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ домФото: РТРС

Након што је ЦИК саопштио да ће јавним РТВ сервисима и осталим заинтересованим медијима бити омогућен пренос из Главног центра за бројање у Сарајеву, РТРС се обратио ЦИК-у који у том тренутку још није дефинисао услове за реализацију преноса.

- Накнадно нам је саопштено да је ТВ пренос могућ, али само са једном камером која треба да буде позиционирана иза посматрача и да снима тотал, односно најмање четири стола на којима ће се пребројавати листићи - саопштио је Уређивачки колегијум РТРС-а.

РТРС је тражио постављање више камера на адекватној удаљености, озвучење столова, могућност зумирања листића и записника, како би се, у складу са стандардима телевизијских преноса, добила свеобухватна слика процеса поновног бројања, али тим захтјевима није удовољено.

- Није нам остављена ни могућност да благовремено посјетимо просторију у којој ће бити бројање, како би биле одређене позиције камера. Дакле, услови за адекватан и вјеродостојан ТВ пренос нису испуњени. Сматрамо да једна камера која истовремено треба да снима најмање четири стола за бројање гласова, ни приближно не може да пренесе реалну слику - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ЦИК БиХ није обезбиједио елементарне услове иако је позвао медије да организују ТВ пренос поновног бројања.

- Напротив, наметнутим правилима онемогућио је адекватан ТВ пренос путем којег би грађани Републике Српске могли да стекну реалну и свеобухватну слику дешавања. Пошто пренос не може бити организован на адекватан начин у складу са професионалним стандардима, РТРС га неће реализовати - наводи се у саопштењу.

У Главном центру за бројање у Сарајеву данас ће поново бити бројани гласови за предсједника и потпредсједника Републике Српске