latinica  ћирилица
13/10/2022 |  15:37 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Додик: Са Орбаном о стратешким питањима; Развијамо пројекат о пољопривреди (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на конференцији за новинаре из Будимпеште након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном да је на састанку разговарано о стратешким, билатералним и питањима о Европској унији и кандидатском статусу БиХ.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је на конференцији за новинаре рекао да је увијек добро разговоарти са пријатељем, који нема калкулација и партенрски се односи према Републици Српској.

- Наши односи су заиста одлични, Мађарска је чланица ЕУ, она која се показала објективном и која познаје Балкан. Развићемо пројекат о пољопривреди, другу и трећу фазу све до 100 милиона евра. Долази тешко вријеме за енергетику, што Мађарској представља проблем. Мађари као народ желе да сачувају свој идентитет у Европи, морате бити оригинални и имати свој став - рекао је Додик.

У понедјељак каже биће састанак радне групе Српске и Мађарске везано за енергетику.

- То је питање од великог значаја за Европу, па и за Мађарску. Разговарали смо о енергетској ситуацији и ономе што би се у радном наслову могло назвати "Енергетска солидарна заједница". То значи да земље које желе да буду дио ње могу и треба да своје енергетске расположиве капацитете дају на увид и да се користе - истиче Додик.

Додик је истакао да су то проблеми које ће бити потребно рјешавати, нагласишви да ће од тога зависити суверенитет самих држава и нација на овим просторима, што Мађарска разумије.

- Ми хоћемо да будемо суверени на простору Републике Српске, да се наша права осигурају у складу са Уставом БиХ и изван њега нисмо спремни ништа да радимо у оквиру БиХ. То је наша политика - рекао је Додик.

Додик наводи и да су разговарали о најављној кандидатури и могућим предностима за чланство БиХ у ЕУ.

- Хвала свима који су учинили све, прије свега комесару Верхаљију. Ако нам одобре кандидатски статус, а стање остане исто, ја не видим да је то икакав напредак - оцијенио је Додик.