latinica  ћирилица
14/10/2022 |  10:54 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији (ВИДЕО)

Патријарх српски Порфирије устоличен је у Пећкој патријаршији, а у древни свети трон архиепископа пећких и Патријараха српских увели су га најстарији архијереји - митрополит дабробосански Хризостом и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Устоличење патријарха у Пећкој патријаршији (Фото: СПЦ) -
Устоличење патријарха у Пећкој патријаршији (Фото: СПЦ)

Митрополити су уручили 46. патријарху и 57. поглавару Српске православне цркве симболе патријарха - панагију, односно икону коју епископ носи на прсима, а на којој је представљена Богородица са малим Христом на рукама, док је на другој страни Исус Христос или Света Тројица у виду три анђела, затим жезал - штап и свечану одежду - зелену мандију.

Увођење у трон пратили су повици присутних "аксиос" (достојан), а овим чином, по вијековној традицији СПЦ, заокружен је процес Порфиријевог преузимања дужности српског првојерарха.

Патријарх је рекао да је данашња литургија, служена под сводовима ове светиње, разлог окупљања и разлог због чега је он данас овдје.

- То је разлог да се сви заједно молимо за заједницу љубави и за мир. Све Вас овдје сабране позивам да се молимо за све људе, за сву нашу браћу и сестре и све оне који живе са нама на овим просторима. Пре свега за нашу браћу Албанце. Да чувамо заједно Пећку патријаршију и Свете Дечане - рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије рекао да је да је то желио да нагласи на почетку да неко не би на погрешан начин тумачио програм српске цркве и српског патријарха.

- Многи док говоре о миру, а у ствари желе немир. И када постоји опасност од свјетског рата. Наш програм је мир као једина могућност опстанка и наше и њихове дјеце. Нико други нашој дјеци не може да пружи прилику као што можемо ми. Зато поручујемо и Србима и Албанцима и свима који живе - нађимо у себи снагу и чувајмо једни друге. Мир је дио Божијег промисли. Мир који долази као дар Божији једини је непоколебљив - рекао је патријарх.

Према ријечима патријарха Порфирија, због тог мира се чува света литургија.

- То Господ наш од нас очекује и његова мати и наши патријарси који су установили освештану традицију СПЦ да сваки патријарх буде уведен у трон српског патријарха. Пећки трон је трон најближи Богу и зато је Пећка патријаршија најближа Богу - навео је патријарх српки.

Устоличењу у Пећкој патријаршији присуствовао је велики број вјерника, а међу њима је био и принц Филип Карађорђевић.

Патријарх Порфирије наслиједио је на трону Светог Саве, првог архиепископа СПЦ, патријарха Иринеја који је преминуо 20. новембра 2020. године.

Изабран је за патријарха на Сабору Српске православне цркве одржаног 18. фебруара 2021. године, а дан касније уведен је у најсветији трон архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског у Саборној цркви у Београду.

Патријарх Порфирије је седми патријарх устоличен у Пећкој патријаршији након поновног уједињења СПЦ, односно након 1920. године, и други патријарх устоличен послије сукоба на Косову и Метохији 1999. године.

Прије њега, 2010. године, ту је устоличен и патријарх Иринеј.