latinica  ћирилица
15/10/2022 |  17:07 ⇒ 18:07 | Аутор: СРНА

Петковић: Истражити да ли је дошло до злоупотребе током контролног гласања

Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да би, када се утврде неправилности код контролног или новог бројања гласова, требало спровести посебан истражни поступак који би утврдио да ли је ријеч о намјерној грешци, односно о некој врсти злоупотребе.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

Петковић каже да ће се, колико год да се врши пребројавање, сигурно на неким бирачким мјестима у сваком од градова или општина у Републици Српској наћи одређене неправилности, јер узрок може бити и људски фактор - грешке које се могу увијек дешавати.

- Опозициони лидери су говорили о крађама, а да нису вршили било какво утврђивање чињеничног стања, него само уколико се на неким другим мјестима такође можда евентуално дешавала грешка па је исто тако погрешно уписана нула Јелени Тривић, на примјер, или Зорану Калинићу, а они су требали добити, не мора значити да је ту неко вршио икакву крађу или да је била намјера, него је можда био људски фактор, односно грешка у свему томе - рекао је Петковић за Срну.

Он истиче да га много више забрињава то што још нема проглашених резултата.

- Није ми јасно зашто се не завршавају резултати за друге нивое власти за које је речено да нису спорни. Ми ни 15 дана након избора немамо резултате, што је апсурдно, говори се о лошем раду Централне изборне комисије - истакао је Петковић.

Кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске Милораду Додику на бирачком мјесту 034Б231 у Бањалуци умјесто освојених 157 гласова, уписано је нула приликом контролног бројања у главном центру у Зетри.