latinica  ћирилица
15/10/2022 |  18:06 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Ђокић: Злоупотребе током контролног гласања дио плана промјене стварне воље грађана

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да треба са великом пажњом пратити процес контролног бројања гласачких листића и да сви они који су злоупотријебили своје улоге треба за то да кривично одговарају и да против њих треба хитно провести адекватан истражни поступак.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Ја сам чак сумњао да се такво нешто може десити, зато што је опозиција упорно инсистирала на контролном бројању - истакао је Ђокић.

Он је додао да то значи да је то дио плана да се покуша промијенити стварна воља грађана који су у далеко већем броју подршку дали кандидату за предсједника Републике Српске Милораду Додику.

- То показаје да је и даље на сцени план да се промијени изборна воља грађана Републике Српске, али не на легалан начин, већ оваквом врстом криминалних радњи у које се укључују и контролни бројачи које је ангажовала Централна изборна комисија - рекао је Ђокић.

Он је додао да то само показује да је у овом изборном процесу доста нерегуларности које управо и настају као резултат намјере да дође до промјена које нису одраз воље грађана, већ људи из ЦИК-а, из контролних одбора, а потом и бројача који су ангажовани и желе да прекроје вољу грађана Републоике Српске и да на тај начин додијеле побједу Јелени Тривић.

- Тај шири план је нама некако постао видљив већ у изборној ноћи, а кроз такав примјер се показује да он и даље постоји - рекао је Ђокић.

Он је истакао да треба са великом пажњом пратити процес контролног бројања и да сви они који су злоупотријебили своје улоге требају за то да кривично одговарају.

- Свако онај који је са намјером то чинио треба да буде процесуиран, то се онда сигурно у наредном периоду неће понављати, јер ће свако ко буде у том учествовао видјети какву одговорност може имати и како се врло лако може наћи иза решетака због учешћа у изборној превари - рекао је Ђокић.

Он сматра да треба хитно провести адекватан истражни поступак и покренути кривичну одговорност против свих оних који учествују у томе.

Ђокић је рекао да то само показује да је на сцени покушај обрачуна са Републиком Српском, без обзира што је то један примјер за сада.

- Видјећемо како ће се то даље одвијати у наставку контролног процеса - додаo је Ђокић.

Он је истакао да је то покушај обрачуна са Републиком Српском на начин да се Српска стави под хипотеку, да је она простор на којем се дешавају злоупотребе.

- И јавност сада види јасно ко је ту укључен и како се тај процес фалсификовања одвија са намјером да се компромитује Република Српска и да се на тај начин наноси штета њеним изабраним функционерима као што је Милорад Додик - закључио је Ђокић.

Кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске Милораду Додику на бирачком мјесту 034Б231 у Бањалуци умјесто освојених 157 гласова, уписано је нула приликом контролног бројања у главном центру у Зетри.