latinica  ћирилица
16/10/2022 |  08:10 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Благојевић: Наставља се тешко незаконит рад ЦИК-а БиХ (ВИДЕО)

Наставља се тешко незаконит рад Централне изборне комисије и озбиљно кршење Изборног закона, изјавио је професор уставног права Милан Благојевоћ, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Благојевић је напоменуо да Изборни закон не дозвољава ЦИК-у БиХ да сам од себе донесе одлуку о контролном бројању кад већ има захтјеве политичких субјеката.

- ЦИК није дао икакве разлоге за доношење одлуке о поновном бројању. То што чланови ЦИК-а раде, осим Владе Рогића који је гласао против овакве одлуке, представља озбиљно кршење Изборног закона и злоупотребу положаја - рекао је Благојевић.

Говорећи о томе што је Милораду Додику умјесто добијених 157 гласова на бирачком мјесту Центар 2-8 (034Б231, Основна школа "Иво Андрић", учионица 7) у Бањалуци, у коначни записник уписано нула гласова, Благојевић наглашава да је то класичан облик изборне преваре и фалсификовање изборног резултата.

- То је нешто што је веома озбиљно. Не могу да вјерујем да се таква грешка поткрала усљед немара. Кад неко упише нулу умјесто 157 то указује на озбиљну основану сумњу да је то намјерно учињено - истакао је Благојевић.