latinica  ћирилица
18/10/2022 |  17:29 | Аутор: sputniknews.com

Суд УН: Украјинска војска извршила ратне злочине над руским ратним заробљеницима

Украјински војници извршили су најмање два ратна злочина, кад су стрељали и мучили руске ратне заробљенике у Харковској и Кијевској области у марту 2022. године, наведено је у извјештају Комисије Суда за људска права Уједињених нација након истраге спроведене у Украјини.
Украјинска војска (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Украјинска војска (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

-Комисија је, такође, документовала два случаја када су украјинске оружане снаге пуцале на заробљене војнике руских оружаних снага и мучиле их, што представља ратни злочин. Пошто су заробљени, ти војници су добили статус ратних заробљеника и били су заштићени у складу с међународним хуманитарним правом - наведено је у документу.

Комисија прецизира да су у првом случају у Малом Рогану у Харковској области, у периоду од 24. до 26. марта 2022. године украјински војници намјерно пуцали у ноге тројици заробљених руских војника с малог растојања и једног од њих пребили кундаком пушке током саслушавања.

- У другом случају, у близини Дмитровке у Кијевској области, 29. марта 2022. године, украјински војник је три пута пуцао с мале раздаљине и ранио већ рањеног војника Оружаних снага Русије. На видео-запису се виде други непокретни руски војници из близине, међу којима је и један с рукама везаним иза леђа и очигледном раном на глави, што води ка закључку да је, највјероватније, убијен - додаје се у извјештају.