latinica  ћирилица
20/10/2022 |  10:35 | Аутор: СРНА

Алексић: Одгођено припремно рочиште по првој тужби против НАТО-а

Припремно рочиште по првој тужби против НАТО-а због посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом СР Југославије 1999. године, које је требало да буде одржано у октобру, одгођено је због смрти подносиоца тужбе, тешко обољелог пуковника Војске Србије Драгана Стојчића, изјавио је Срни адвокат Срђан Алексић.
Срђан Алексић (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић) -
Срђан Алексић (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић)

Тужба, коју је Алексић поднио у име пуковника Стојчића, до сада је једина од пет предатих Вишем суду у Београду у име обољелих од канцера, на коју је НАТО, након вишемјесечног ишчекивања, прољетос дао одговор без којег процес није могао да почне.

- Пуковник је преминуо пре два месеца и поступак се прекида док се не реши оставинска расправа. У његово име поступак ће да настави његова супруга као законски наследник. Иза њега је остало двоје дјеце - рекао је Алексић.

Пуковник Стојчић је током НАТО агресије 1999. године био на Косову и Метохији и провео је 250 дана у Копненој зони безбједности на југу централне Србије, а, како истиче Алексић, тај дио бомбардован је осиромашеним уранијумом свих 78 дана.

Вјештачење Института за нанотехнологију у Торину утврдило је да је у организму пуковника Стојчића било 500 пута више осиромашеног уранијума него што је дозвољено.

Алексић каже да за остале четири тужбе рочиште још није заказано, јер су касније поднијете, а док се тужбе дипломатским путем доставе НАТО-у на одговор се чека готово годину дана.

Он је навео да је ријеч о резервистима и војницима обољелим од канцера, али обраћали су му се и цивили који су боравили на Косову и Метохији и на југу централне Србије, међу којима има и обољелих Албанаца.

Алексић је напоменуо да је у припреми још 20 тужби и истакао да ће уз сваку од њих бити приложени налази вјештака Института за нанотехнологију из Торина о присуству тешких метала и осиромашеног уранијума у крви или биопсији, онако како раде у Италији.

- Тако мој колега адвокат Анђело Тартаља ради у Италији, на исти начин радимо и у Србији. И исте доказе примјењујемо с обзиром на то да је реч о Италији, чланици НАТО пакта. Ако је тамо прихваћено и досуђено, нема разлога да у Србији не буде прихваћена и досуђена накнада нашим грађанима - указао је Алексић.

Италијански адвокат Тартаља добио је око 300 правоснажних пресуда против Министарства одбране Италије, по тужбама у име италијанских војника обољелих од канцера, који су службовали у БиХ и на Косову и Метохији.

Вјештачење ткива пуковника Стојчића радила је италијанска докторка Рита Чели, која је била вјештак и у пресудама у корист италијанских војника.

Професорка Чели раније ове године изјавила је за београдске "Вечерње новости" да толико присуство осиромашеног уранијума које је пронађено код пуковника Стојчића и још једне особе у Србији до сада није утврђено "ни код једног војног или цивилног субјекта на свијету".

- У свим затеченим металима појављује се уранијум 238, који потиче из пројектила које су користиле НАТО снаге у бомбардовању БиХ и у Србији, посебно на Косову и Метохији. То дејство је сигурно захватило и околне земље, као што су Албанија и Македонија - рекла је тада Челијева.

Како је објаснила, тешки метали чије је присуство утврђено у узорцима двоје обољелих из Србије, дефинитивно нису они који се везују за индустријску производњу.

- Упоредили смо их са узорцима из свих земаља, чак и са Јапаном и Кином, гдје постоји велика индустријска загађеност, али тих материја тамо нема. Тешки метали нађени у два узорка из Србије не долазе од спољног загађења, већ потичу из бомбардованих подручја и присутни су само у пројектилима с осиромашеним уранијумом - навела је Челијева.

НАТО је током агресије 1999. године на СР Југославију путем својих пројектила бацио 15 тона осиромашеног уранијума.

У одговору на тужбу поднијету у име пуковника Стојчића, Сјеверноатлантски пакт навео је само да има имунитет.