latinica  ћирилица
20/10/2022 |  15:59 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

ЦИК: Недопуштен захтјев ПДП-а и СДС-а да се пониште избори за предсједника Српске јер нису утврђени резултати

Централна изборна комисија БиХ је на данашњој 66. сједници одлучила једногласно да су захтјеви ПДП-а и СДС-а да се пониште избори за ниво предсједника Републике Српске недопуштени, јер још нису утврђени изборни резултати.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Захтјеви су одбијени због тога што није донесена одлука о утврђивању резултата избора. Наводе да ЦИК може поништити изборе само ако се установи да је у току изборног процеса дошло до пропуста који утичу на неправилност избора.

ЦИК је данас донио наредбу о поновном контролном бројању 22 вреће за више нивоа власти у Главном центру за бројање у Сарајеву.

Према овој наредби, биће отворено по пет врећа за ниво Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ, осам врећа за Парламент ФБиХ, те по двије вреће за Народну скупштину Републике Српске и скупштине кантона.

Како је наведено, ове вреће се отварају ради отклањања нелогичности на оним бирачким мјестима гдје је у кутијама било мање листића од броја гласача.

ЦИК је данас донио одлуку и о додјели посланичког мандата Невенки Мариловић у Народну скупштину Републике Српске, након што је мандат истекао посланику Синиши Илићу.