latinica  ћирилица
21/10/2022 |  07:31 ⇒ 07:50 | Аутор: РТРС

Лукач: Политичка права остварити у складу са законом; Не смије бити нарушен мир у Српској (ВИДЕО)

Своја политичка права сви могу да остваре у складу са законом, да докажу да су били у праву, да су побједници избора, али не смије се десити да на било који начин буде нарушен мир у Републици Српској и безбједност наших грађана, рекао је за РТРС Драган Лукач министар унутрашњих послова Републике Српске.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

- С обзиром на могућа инцидентна дешавања морамо да будео спремни и увијек смо спремни на првом мјесту да заштитимо грађане Српске, њихову имовину, наш миран живот у Српској - рекао је Лукач.

Истакао је да се нада да да неће бити неких организованих инцидената, који би како је рекао, на неки начин нарушили јавни ред и мир.

- Полиција ће свакако у складу са својим овлашћењима адекватно да одговори и да санкционише све оне који то покушају да ураде - додао је Лукач и додао да се нада да нико ни на који начин неће покушати улицом или неком силом да преузима власт у Републици Српској.

Сматра да то није никоме потребно и нада се да се то неће.

- Али, ко год покуша на било који начин силом да ради полиција ће адекватно да одговори и спријечи било какав покушај провођења силе од било чије стране на територији Српске. Наш једини мир је циљ и безбједност грађана, а све остало треба да иде у складу са законским процедурама - истакао је Лукач.

Што се тиче самих избора и изборне ноћи, као и и обезбјеђења изборног материјала Лукач је нагласио да су све активности које је МУП Српске имао у својој надлежности да обезбиједи,с обзиром да су први пут добили нова задужења, успјешно урађено.

- Ангажовано је 100 одсто наших снага да би на свим изборним мјестима могли да обезбиједимо материјал, да он не буде на било који начин компромитован, или да лица која би имала намјеру да направе неке махинације то успјели да ураде. Полиција је урадила свој задатак на веома коректан начин и није било неких посебних примједби - нагласио је он.

Када је ријеч о примједбама током изборне ноћи и постизборних дешавања Лукач наводи да полиција и даље прати ситуацију на терену.

- Имали смо на самим изборима пријаве гдје смо реаговали у складу са овашћењима. Било је и хапшења лица која су покушале да направе неке манипулације на изборним мјестима. На друге пријаве и информације које смо добили са свих страна, без обзира о којој се политичкој странци ради, полиција је реаговала, обавијештен је тужиоц који је наложио шта даље да се ради. Све што тужилаштва у складу са законом наложе да се ради, то ћемо и урадити - истакао је Лукач.

Нагласио је да ће сва лица која треба накнадно саслушати, јер како је истакао, сигурно постоји велики број пријава по којима ће полиција да поступа, биће саслушана али за то је потребно вријеме.

- Изјаве ће бити узети и  достављене тужиоцима и они ће да процесуирају све оне за које утврде да су покушали или направили неке махинације у смислу да обезбиједе гласове својим странкама или одређеним појединцима који су се налазили на листама - каже Лукач.