latinica  ћирилица
21/10/2022 |  14:14 ⇒ 15:03 | Аутор: РТРС

Додик: Приближаваћемо се статусу самосталности (ВИДЕО)

Република Српска ће се у будућности, без обзира на могуће трансфере на свјетској геополитичкој сцени, све више приближавати статусу самосталности у вези са Дејтонским споразумом, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Уколико буде спремности да се БиХ врати на уставни поредак утврђен Дејтонским споразумом, ми ћемо бити у БиХ, а уколико то не буде, покренућемо процес своје самосталности. Ми ћемо се за то борити. Превише има доказа који показују да Српска не може остати у БиХ и да је БиХ лоше мјесто за Српску и Србе у њој - поручио је Додик.

Додик је нагласио "да ће се апсолутно морати утврдити интерес Српске, што ће бити ствар политичких процеса".

- Још смо спремни да живимо у уставној позицији БиХ ако неко то хоће, а ако неће, онда ћемо се борити против антиуставне позиције. О таквим темама разговараће се по формирању нових власти - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да Република Српска има велике губитке зато што је у БиХ, почевши од тога да се проблематизује имовина Српске која није проблематична.

- БиХ припада само оно што јој је дато Уставом, и према Уставу БиХ нема имовине, војске, обавјештајне службе, судова. Имовина Српске је ријешена Дејтонским споразумом и без икакве потребе је стављена на дневни ред како би била проблематизована. По питању имовине Српске која се проблематизује у наредним мјесецима Српска ће дати одговоре, и то веома прецизно, и по том питању неће бити прихваћена ниједна мјера високог представника јер је лажан - истакао је Додик.

Додик је навео да је Дом народа у ФБиХ уставна категорија, док је Вијеће народа Српске наметнуо некадашњи високи представник Волфганг Петрич који на то није имао право, и према карактеру та два тијела нису иста.

- Ми већ годинама разговарамо да уредимо Вијеће народа. Вјероватно ће лажни високи представник ићи на усложњавање ситуације и нешто по том питању предложити. Ми то нећемо прихватити нити ћемо поштовати његове одлуке - закључио је Додик. 

Цијелу конференцију за новинаре погледајте овдје: