latinica  ћирилица
22/10/2022 |  17:31 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Додик: Радићемо на јачању субјективитета Српске и враћању надлежности за изборе (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Вишеграду да ће се радити на јачању субјективитета Републике Српске и враћању надлежности за изборе на републички ниво.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

 Такође је најавио да ће на народном митингу у Бањалуци у уторак, 25. октобра, бити донесени одређени ставови који ће бити смјернице за политику у наредним годинама.

- Протеклих дана много људи од мене тражило да се одржи митинг како би народ изразио своју вољу - додао је.

- Очекујемо много људи, све оне којима је стало да српски народ овдје одлучује сам о себи. Они који могу да дођу, а неће - против су Републике Српске - рекао је Додик.

Нагласио је и да су се неки из СДС-а и ПДП-а потрудили да суверено право народа да одлучује на изборима пренесу неким неодговорним људима у Сарајеву који се лоше односе према свему што је у Републици Српској и да је то, како је рекао, највећи губитак овог времена.

- Република Српска је гласала и одлучила да је СНСД побиједио на изборима на свим нивоима, да нису спорни избори за Народну скупштину Републике Српске који су најбољи које смо имали не знам од када, да смо добили 42 одсто гласова за Парламентарну скупштину БиХ, да је Жељка Цвијановић побиједила за српског члана Предсједништва БиХ и одједном је некоме пало на памет да сам ја споран - поновио је први човјек СНСД-а.

Он напоменуо да Централна изборна комисија БиХ није могла да побјегне од законских норми, па је одбила жалбе опозиције.

- Али то су све игре. Те жалбе које су они поднијели раније нису биле ни допуштене, јер није било законом предвиђено да у том року неко може поднијети жалбу - додао је Додик.

Наводећи да након што ЦИК објави прелиминарне резултате слиједи рок од три дана за подношење жалби, Додик је оцијенио да ће вјероватно ти исти поднијети жалбе.

Додик је истакао и да ће се радити на томе да се ојача субјективитет Републике Српске.

- Радићемо све да вратимо надлежност за изборе на републички ниво, а то значи да ће Изборни закон Српске дати право да Република Српска путем Републичке изборне комисије проводи локалне, као и изборе за Народну скупштину и предсједника Српске, а не ЦИК који иначе по Уставу нема то право - додао је Додик.

Он је запитао шта има Сарајево са изборима у Српској.

- Дејтонски Устав урађен је по узору на Америку, а онда су превасходно људи из америчке администрације учинили да све то оскрнаве - закључио је Додик.