latinica  ћирилица
25/10/2022 |  13:53 ⇒ 15:07 | Аутор: СРНА

Петровић: Електропривреда Српске најповољнији снабдјевач у Европи

Електропривреда Републике Српске остаће најповољнији снабдјевач електричном енергијом у Европи зато што посједује извозни потенцијал са којим ће моћи да надомјести продају струје на домаћем тржишту за домаћинства и привреду по много нижим цијенама од окружења, изјавио је генерални директор ЕРС-а Лука Петровић.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић је за Срну рекао да Електропривреда Републике Српске прави различите програме енергетске стабилности кроз програм уштеда, али и потрошње електричне енергије.

Он је нагласио да треба заштитити онога који штеди, али и наплатити ономе који троши више и истакао да то није систем поскупљења, већ систем енергетске стабилности.

- Надлежно министарство и Влада Републике Српске ће анализирати приједлоге које је доставила Електропривреда Републике Српске с циљем да грађани који штеде могу имати попусте, а за оне који троше више него у претходним годинама ће то морати да буде фактурисано на други начин - навео је Петровић.

Он је напоменуо да није ријеч о класичним поскупљењима, већ да је то само домаћински однос ЕРС-а према домаћинствима и привредницима.

- Морамо да заштитимо онога који штеди, али и да наплатимо ономе који троши више. Није ово систем поскупљења, већ систем енергетске стабилности - рекао је Петровић.

Напоменуо је да су многе државе у окружењу повећале цијене електричне енергије које су веће од цијене електричне енергије у Српској три или четири пута.

- У систему када је потребно купити недостајућу енергију као што то Електропривреда ради кроз септембар и дио октобра, морали смо купити 40 милиона КМ електричне енергије зато што нам је Термоелектрана Угљевик у ремонту, ван погона, и зато што је хидрологија тако лоша да смо дошли на минималну коту акумулације Билећа и малтене немамо тока ријеке Дрине и Врбаса - рекао је Петровић.

Он је поновио да недостаје електричне енергије у ЕРС-у, те да се у посљедњих мјесец и по дана стабилизује систем купујући електричну енергију по знатно вишим цијенама од оних које постоје у домаћем систему.

- Минимално су од 10 до 15 пута скупље цијене електричне енергије које сада купујемо и продајемо нашим грађанима. Купимо електричну енергију у износу од милион КМ, да би одржали стабилност привреде и домаћинстава, а то исто фактуришемо привреди и домаћинствима у Српској и наплатимо 200.000 КМ, дакле остварен је губитак на дневним нивоима по 800.000 КМ - рекао је Петровић.

Петровић је нагласио да Електропривреда Републике Српске може то да изнесе, јер су у претходном периоду имали вишкове прихода и усмјеравали их у инвестиције и стабилност рада производних предузећа.