latinica  ћирилица
25/10/2022 |  18:19 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Велика скупштина народа Српске: Нећемо антидејтонску и антиуставну БиХ, вратите нам Устав (ФОТО/ВИДЕО)

Велика скупштина народа Републике Српске упутила је данас из свог највећег града, Бањалуке, Народни проглас у којем поручују да неће антидејтонску и антиуставну БиХ, нити БиХ која је само по вољи бошњачког народа.
Митинг у Бањалуци - Фото: РТРС
Митинг у БањалуциФото: РТРС

- Републику Српску основао је народ 9. јануара 1992. године, одбранили је народ и његова Војска Републике Српске у току Одбрамбено-отаџбинског рата, а очували смо је свих ових 27 година мира. Нећемо антидејтонску и антиуставну БиХ, вратите нам Устав БиХ да не би морали да одемо из ње - истиче се у Прогласу који је прочитан у парку "Младен Стојановић" на народном скупу владајуће коалиције под називом "Отаџбина зове".

Велика скупштина народа Републике Српске одбацује одлуке Уставног суда БиХ којима се Републици Српској отима пољопривредно земљиште, шуме и воде, одузимају се школе и болнице, путеви и бране.

- Нећемо БиХ која нам забрањује да градимо: хидроцентралу Бук Бијела, Аеродром у Требињу, Гасовод из Србије и друге пројекте. Нећемо финансирати БиХ коју бошњачки политичари користе да би пљували и гушили Републику Српску - поручено је у Прогласу.

Велика скупштина народа Републике Српске указала је да нема БиХ изван два ентитета који је творе математичким збиром 49 одсто плус 51 одсто.

- Нема опстанка БиХ без равноправности три конститутивна народа, нећемо БиХ без уставног консензуса, нећемо у Нато пакт, Република Српска је војно неутрална. Прихватамо кандидатски статус само под условом да се лажни високи представник, као и судије странци у Уставном суду удаље из БиХ - наглашава се у Прогласу.

Поручено је да се не признаје противзаконит рад ЦИК-а БиХ, која бескрајним бројањем хоће да промијени вољу народа исказану на изборима 2. октобра.

- Изборни закон БиХ није дао право ЦИК-у да прекраја изборни резултат, већ му је дао обавезу и рокове да прогласи побједнике - поручено је у Прогласу.