latinica  ћирилица
26/10/2022 |  11:55 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Видовић: Приједлог другог ребаланса буџета 4,51 милијарде КМ

Приједлог другог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину износи четири милијарде и 510 милиона КМ, којим је становништу усмјерено 477 милиона КМ, истакла је данас министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Образлажући Приједлог другог ребаланса буџета у Народној скупштини Републике Српске, Видовићева је рекла да наведени оквир представља увећање од 128 милиона КМ, односно 2,9 одсто у односу на први ребаланс буџета за ову годину.

- Предложени други ребаланс буџета је за 486 милиона КМ виши у односу на буџет за ову годину, а разлог доношења другог ребаланса је усклађивање прихода и расхода - рекла је Видовићева.

Она каже да је до раста прихода, који су у односу на ребаланс усвојен у мају ове године виши за 471 милион КМ, дошло због значајно високе инфлације, повећања коефицијената расподјеле индиректних пореза, те повећања привредне активности, праћене високом покривеношћу увоза извозом.

- Од повећаних прихода, другим ребалансом је становништву усмјерено 477 милиона КМ, изузев 81,4 милиона КМ који су усмјерени на јавне инвестиције од којих ће грађани имати индиректну користи - додала је Видовићева.

Она је навела да укупни буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у овој години износе 3,77 милијарди, што је увећање од 116,8 милиона КМ, односно 3,2 одсто у односу на средства планирана првим ребалансом буџета.

- Порески приходи планирани су у износу од три милијарде и 483,3 милиона КМ што је више за 3,9 одсто или 130,8 милиона КМ у односу на пореске приходе планиране првим ребалансом буџета за ову годину - додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, приходи по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у Приједлогу другог ребаланса буџета износе милијарду и 191,2 милиона КМ, што је увећање од 40,4 милиона КМ или 3,5 одсто у односу на средства планирана првим ребалансом буџета.

- Наведена процјена је усклађена са досадашњим кретањем прихода од овог доприноса и растом плата и броја запослених у Републици Српској у овој години - рекла је Видовићева.

Она је напоменула да је Приједлогом другог ребаланса буџета планиран приход од индиректних пореза у износу од милијарду и 730 милиона КМ, што је увећање од 56,2 милиона КМ или 3,4 одсто у односу на средства планирана првим ребалансом буџета.

- До раста прихода од индиректних пореза дошло је због значајног раста цијена, те крајње потрошње у Републици Српској, што је утицало на раст коефицијента расподјеле прихода од индиректних пореза за Републику Српску, као и због значајног опоравка привреде и спољнотрговинске размјене у односу на ситуацију током 2020. и 2021. године - рекла је Видовићева.

Она је навела да су непорески приходи у Приједлогу другог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину 285,1 милиона КМ, што је умањење од 15,3 милиона КМ или 5,1 одсто у односу на средства планирана првим ребалансом буџета Републике Српске.

Министарка финансија каже да буџетски расходи у другом ребалансу износе три милијарде 846,5 милиона КМ и виши су од ребаланса за 211,5 милиона КМ, а од буџета за 545,5 милиона КМ.

- Расходи су усмјерени за подршку стандарду грађана, како би се амортизовале посљедице инфлације и осталих негативних економских трендова у свијету као што је поскупљење енергената, а који су се рефлектовали на домаћу економију - рекла је Видовићева.

Другим ребалансом буџета, каже она, повећана су издвајања за лична примања запослених за 79,5 милиона КМ у односу на буџет Републике Српске за ову годину.

- За борачке категорије у Републици Српској другим ребалансом је повећан износ за 20,1 милион КМ, а уз једнократну помоћ од 43,1 милион, укупно увећање у односу на буџет је било 63,2 милиона КМ - рекла је Видовићева.

Она је навела да је новчана помоћ незапосленој дјеци погинулих бораца износила 3,8 милиона КМ и за толико је повећано издвајање ребалансом, а социјална заштита је у односу на усвојени буџет виша за 6,5 милиона КМ.

Видовићева је истакла да је другим ребалансом обухваћена и помоћ младима у износу од 39,4 милиона КМ, док је за родитеље четворо и више дјеце који нису запослени другим ребалансом усмјерено 12.070.000 КМ.

Она је навела да су јавне инвестиције повишене за 81,4 милиона КМ у односу на буџет, док су другим ребалансом субвенције за привреднике и пољопривреднике више за 57 милиона КМ у односу на буџет.