latinica  ћирилица
26/10/2022 |  21:58 | Аутор: sputniknews.com

Предсједник Гвинеје Бисао пренио Зеленском поруку Путина: Спреман сам за преговоре

Предсједник Гвинеје Бисао Умаро Сисоку Ембало пренио је предсједнику Украјине Владимиру Зеленском да му је током посјете Москви предсједник Русије Владимир Путин саопштио да је спреман за преговоре са Украјином.
Умаро Сисоку Ембало (Фото: EPA/SERGEY DOLZHENKO) -
Умаро Сисоку Ембало (Фото: EPA/SERGEY DOLZHENKO)

- Јуче сам био у Русији са предсједником Путином, који ме је замолио да вам пренесем поруку, да разговарам са вама. Он ми је рекао да је спреман за преговоре са предсједником Зеленским - рекао је Ембало на брифингу са Владимиром Зеленским у Кијеву.

Према ријечима предсједника Гвинеје Бисао, себе види као "носиоца одређених импулса који доприносе побољшању односа" између Русије и Украјине.

- Рекао сам у разговору са Путином, а то је моја визија послије састанка са предсједником Зеленским, да ако Африка као континент може да уложи напоре да се ријеши овај сукоб, ја сам спреман, то је један од разлога зашто сам дошао - додао је он.

Сисоку Ембало посјетио је у уторак Москву, гдје се састао са Путином. Предсједник Гвинеје Бисао је руском колеги изјавио да је спреман да помогне у успостављању дијалога између Москве и Кијева, истакавши да су афричке земље заинтересоване за што брже ријешење сукоба у Украјини.