latinica  ћирилица
29/10/2022 |  09:43 ⇒ 09:50 | Аутор: РТРС

Филму "С оне стране дуге" награда са Крима (ВИДЕО)

Специјалну награду 8. Међународног фестивала "Свети Владимир" жири је додијелио филму "С оне стране дуге" Милане Мајар у продукцији РТРС.
Филму "С оне стране дуге" награда са Крима - Фото: РТРС
Филму "С оне стране дуге" награда са КримаФото: РТРС

Како се наводи у образложењу жирија ауторка је ово признање добила "за избор и детаљан приступ веома деликатној теми филма".

Главни јунак филма ослијепио је у 40. години, након обољења оба очна живца. Спортски дух и жеља за побједом доводе га у свијет спорта који му помаже да ојача своје духовне и физичке способности. У филму долази до изражаја његово безусловно самоприхватање и самопоштовање, као одраз снажне воље за животом.

Селекциона комисија прихватила је на разматрање 352 пријаве из 21 региона Руске Федерације, као и из Француске, Србије, Републике Српске, Грчке, Грузије, Бјелорусије и других земаља. За такмичарски програм одабрано је 45 остварења, а у ревијалном дијелу програму приказано је 40 филмова. Поред пет главних, уведена је и посебна номинација "Филмови ратних дописника". Жири фестивала представљало је свештенство Севастопољског округа.

Гран при фестивала додијељен је играном филму "Небо" режисера Игора Копилова. Филм је сниман на основу стварних догађаја. Говори о подвигу руских пилота Олега Пешкова и Константина Мурахтина чији авион је оборен у антитерористичкој операцији у Сирији.

Ове године пројекције су одржане у биоскопима у Севастопољу, као и у Мелитопољу и Бердјанску.