latinica  ћирилица
02/11/2022 |  20:58 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Представник САД у СБ УН о изборима у БиХ (ВИДЕО)

Представник САД у Савјету безбједности УН поздравио је једногласно усвајање резолуције о продужењу мандата ЕУФОР мисије Алтеа чиме је послата порука о јасном подржавању ове веома важне мисије за одржавање мира и безбједности у БиХ.
Представник САД у СБ УН - Фото: Screenshot/YouTube
Представник САД у СБ УНФото: Screenshot/YouTube

Упућена је захвалност ЕУ и њеним чланицама на посвећености мисији Алтеа.

У обраћању Савјету безбједности наглашено је да Америка остаје посвећена циљу остварења демократске, стабилне и напредне БиХ и да подржава пуну интеграцију те земље у трансатлантску заједницу и пут ка чланству у ЕУ.

- Поштовање демократских институција и интегритет избора су виталне компоненте ових тежњи због чега је изражена забринутост око оптужби за нерегуларности на недавним изборима, посебно за предсједника Републике Српске и недостатак одговорности за починиоце тих нерегуларности - наведено је у обраћању.

Према ријечима представника, САД охрабрује институције БиХ да у потпуности провјере нерегуларности које су изнијели посматрачи избора.

- Када изборни резултати буду потврђени, позивамо лидере свих страна да уложе све напоре како би подржали брзо формирање власти - додао је он.