latinica  ћирилица
02/11/2022 |  21:13 ⇒ 03/11/2022 | 08:03 | Аутор: СРНА

Русија: Запад покушава да представи Републику Српску као извор проблема у БиХ (ВИДЕО)

Запад константно покушава да представи Републику Српску као извор проблема у БиХ и демонизује све што се не уклапа у евроатлантски оквир који се намеће народима у БиХ, изјавила је замјеница сталног представника Русије у УН Ана Јевстигнејева.
Ана Јевстигнејева - Фото: Screenshot/YouTube
Ана ЈевстигнејеваФото: Screenshot/YouTube

Она је на сједници Савјета безбједности УН рекла да је Русија забринута због политичке кризе у БиХ, која је директна посљедица мијешања међународне заједнице.

Јевстигнејева је навела да међународна заједница има "готово колонијални приступ" када је у питању БиХ, те да подрива уставне темеље и државност БиХ, Дејтонски мировни споразум и гази основна права конститутивних народа у БиХ и тиме доводи до нових тензија у земљи и на Балкану у цјелини.

Према њеним ријечима, избори у БиХ одржани 2. октобра показали су да је подршка изградњи БиХ на основу Дејтонског споразума доминантна у односу на "грађанску формулу" која се вјештачки намеће споља.

Она је истакла да се већина гласача одлучила за Дејтонски споразум и његове темеље, али да је за жаљење што поједини међународни политичари нису били задовољни демократским и сувереним избором који је направио народ у БиХ.

Јевстигнејева је напоменула да Запад покушава да наметне своју вољу у БиХ, прије свега слањем разних једнострано изабраних изасланика и специјалних представника.

Она је нагласила да егоистичан став Запада омета законито изабране власти у БиХ и жели да их "баци у страну".

Говорећи о продужетку мисије Алтеа, Јевстигнејева је навела да Русија подржава наставак мисије, али да је забринута неоправданим удвостручавањем броја европских снага у БиХ.

Она је додала да рјешење за проблеме у БиХ лежи у унутрашњем дијалогу, без мијешања међународне заједнице.