latinica  ћирилица
02/11/2022 |  21:39 ⇒ 22:22 | Аутор: СРНА

Кина о БиХ: Међународна заједница да дјелује на поштен и уравнотежен начин (ВИДЕО)

Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг је у обраћању Савјету безбједности УН подсјетио да су у БиХ недавно одржани општи избори који су обављени на миран начин и да је постизборна политичка ситуација стабилна.
Генг Шуанг - Фото: Screenshot/YouTube
Генг ШуангФото: Screenshot/YouTube

Шуан је нагласио да је тиме исказана способност и одлучност народа БиХ да одрже политичку стабилност како би живјели у миру, што је Кина поздравила.

Он је истакао да након избора политичка ситуација у БиХ улази у нову фазу и изразио је наду да ће стране у БиХ задржати актуелни позитиван замах и да ће заједно унапређивати политичку агенду те земље.

Према његовим ријечима, употреба тзв. бонских овлаштења постала је контроверзна, због чега изражава забринутост.

- Систем високог представника и "бонска овлаштења" посебан су договор из посебног раздобља и БиХ је суверена земља која треба да пронађе изводљив пут за независно и ефикасно управљање - рекао је Генг.

Он је изразио наду да ће међународна заједница дјеловати на поштен, уравнотежен и опрезан начин по питању БиХ и да ће у потпуности поштовати мишљења и забринутости свих страна у тој земљи те да ће се уздржати од наметања спољних планова.

- Кина је увијек била против једностраних санкција које нису одобрене у Савјету безбједности УН и којим се крши међународно право. Тражимо од релевантних држава да се уздрже од употребе једностраних санкција и других начина којима се мијешају у унутрашња питања БиХ - истакао је кинески амбасадор.

Према његовим ријечима, међународна заједница треба да повећа своју подршку и помоћ БиХ и да обрати пажњу на одлив становништва, посебно младих.

Он је нагласио да БиХ треба да створи поштено, праведно и недискриминаторно пословно окружење за рад страних компанија, чиме ће помоћи у привлачењу инвестиција, створити прилику за запослење локалног становништва и унаприједити одржив економски и социјални развој земље.

Генг је навео да Кина подржава сваки напор за одржавање мира и стабилности и БиХ и цијени конструктивне улоге које имају Србија, Хрватска и друге земље региона.

Кинески амбасадор подсјетио је да је Кина подржалапродужење мисије Алтеа у БиХ и изразио је наду да ће мисија имати позитивну улогу у осигурању мира и стабилности у земљи.