latinica  ћирилица
02/11/2022 |  21:57 | Аутор: СРНА

Велика Британија: Важно присуство међународне заједнице у БиХ (ВИДЕО)

БиХ је напредовала од 1995. године, али тешко добијени мир и даље је фрагилан и под притиском, те је важно присуство међународне заједнице у БиХ, изјавила је британска амбасадорка у УН Барбара Вудворд.
Барбара Вудворд - Фото: Screenshot/YouTube
Барбара ВудвордФото: Screenshot/YouTube

Она је на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку поздравила једногласно усвајање продужетка мандата мисије ЕУФОР "Алтеа".

Вудвордова је честитала грађанима БиХ на мирним и демократским изборима, али је нагласила да треба истражити тврдње о наводним преварама током гласања.

Према њеним ријечима, у БиХ је одрађено "пола посла" и треба спровести реформе, а реторика подјеле мора престати.

Вудвордова се осврнула на наметање одлуке Кристијана Шмита у ноћи овогодишњих општих избора, којом су измијењени Изборни закон и Устав Федерације БиХ у дијелу који се односи на Дом народа Парламента ФБиХ, рекавши да је намјера била да се "уведу амандмани у дисфункционални `статус кво` који је мало коме користио".

Она је напоменула да је Британија привржена спровођењу Дејтонског мировног споразума и да је активни члан Савјета за спровођење мировног споразума.

Вудвордова је додала да Британија позива све стране у БиХ да ставе неважне интересе у страну и усредсреде се на побољшање животних услова свих грађана и напредак на путу евроатлантских интеграција.