latinica  ћирилица
03/11/2022 |  15:09 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Споразумом омогућена слобода кретања без ограничења у региону (ФОТО/ВИДЕО)

Потписани споразум о личним картама између земаља региона, у оквиру самита Берлинског процеса, омогућиће слободу кретања свих становника земаља на Балкану без икаквих ограничења, рекао је у Берлину предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.
Самит у Берлину - Фото: РТРС
Самит у БерлинуФото: РТРС

Истакао је да се нада нада да ће то довести до привредне активности, да сви људи који се крећу траже начин да међусобно више сарађују на Балкану, а не да траже само неке адресе изван региона које има тржиште од више од 18 милиона становника.

Нагласио је да ће споразум омогућити већу флексибилност, да људи не губе вријеме.

- Знамо да су између појединих земаља чак постојале визе. Сада се крећемо на основу личних карата - истакао је Тегелтија.

Фото: РТРС

Подсјетио је да су данас потписана три споразума која иду у процес усвајања и ратификацију у домаће законодавство и да се нада да ће у наредних неколико мјесеци споразуми бити у примјени.

- Они су јако важни и дио су споразума о регионалној сарадњи земаља западног Балкана. Треба да омогуће мобилност радне снаге и грађана на Балкану, већу сарадњу између нас, што у суштини доводи до веће економске активности, а то треба са собом да повуче и бољи животни стандард - нагласио је Тегелтија.

Нагласио је да је на самиту Берлинског процеса било ријечи и о енергетској безбједности.

- Објективан је страх око тога како ће изгледати ова зима са становишта снабдијевања осталим енергентима - рекао је Тегелтија.

Фото: РТРС

Он је нагласио да је и питање миграција важно јер се земље региона налазе на мигрантској рути, а ту је и питање безбједности које се поставља као кључно.

Фото: РТРС

Тегелтија је рекао да је основна улога Берлинског процеса да свих шест земаља Балкана постану у коначници чланице ЕУ и према том принципу је формиран прије осам година, али нажалост послије неколико година не даје неке посебне резултате.