latinica  ћирилица
04/11/2022 |  09:07 ⇒ 09:08 | Аутор: СРНА

Почела припрема документације за студију утицаја

Почела је припрема документације за процјену утицаја Центра за збрињавање радиоактивног отпада на околину, који Хрватска планира да гради на самој граници са БиХ, потврђено је у хрватском Фонду за збрињавање радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко".
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

- Очекује се да ће фирма овлаштена за процјену утицаја захвата на околину до краја ове године предати надлежном Министарству привреде и одрживог развоја захтјев за дефинисањем садржаја студије утицаја захвата Центра за збрињавање радиоактивног отпада на околину /такозвани скопинг/ - навели су из Фонда, чије је сједиште у Загребу.

Како су објаснили, Министарство привреде и одрживог развоја ће званично обавијестити јавност и надлежна министарства сусједних земаља о покретању поступка скопинга, те потом започиње службена комуникација о садржају студије утицаја на околину за Центар за збрињавање радиоактивног отпада.

Из Фонда наводе да се планира да ће израда студије бити завршена на јесен 2023. године, те ће Министарство привреде и одрживог развоја именовати савјетодавну стручну комисију која оцјењује цјеловитост и стручну заснованост студије.

- Потом надлежно министарство доноси одлуку о упућивању студије на јавну расправу, с приједлогом начина спровођења јавног увида, као и прекограничних консултација - појаснили су из Фонда за Срну.

Хрватска планира да одлагалиште радиоактивног отпада гради у општини Двор, у непосредној близини Новог Града, што је око 900 метара од заштићеног подручја Парка природе "Уна" и што би угрозило више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе будући да би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Савјет министара усвојио је 26. октобра Приједлог стратегије заштите правног интереса БиХ у вези са питањима одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори. Документ, који је израдио Правни тим за Трговску гору, претходно је добио подршку ресорних министарстава и влада Републике Српске и Федерације БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да је усвајање ове стратегије од кључног значаја како би се на темељу научних и стручних анализа и препорука бранио јединствени став институција на свим нивоима власти у БиХ о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта.