latinica  ћирилица
04/11/2022 |  18:49 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Додик на обиљежавању Дана националног јединства Русије: Јединство важно за сваку државу (ВИДЕО)

Русија обиљежава Дан националног јединства. У Руском дому у Београду одржана је свечана академија, којој присуствује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, на позив руског амбасадора у Србији Александра Боцан Харченка.
Обиљежавање Дана руског јединства у Београду - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана руског јединства у БеоградуФото: РТРС

Уз честитке Русији, Додик је навео да ће се одазвати на позив руских званичника, захваливши на досадашњој подршци Руске Федерације.

- То је разлог зашто сам овдје у име Срба из Републике Српске и у име Републике Српске. Увијек ћу бити на овом мјесту када ме позову наши пријатељи Руси - рекао је он.

Он је захвалио на позиву руском амбасадору, али и предсједници Савјета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентини Матвијенко која је Додику честитала побједу на изборима.

Додик је истакао да је за сваку државу, тако и за Руску Федерацију, важно јединство. Истакао је да је Русија пријатељска земља, која никада није наметала рјешења за Српску и БиХ.

- Са пажњом и симпатијама посматрамо руски народ, доживљавамо га на тај начин и желимо му све најбоље - рекао је Додик.

Додик је нагласио да није могуће увођење санкција Руској Федерацији и додао да тако нешто не може да се деси. Поручио је да притисци Запада нису и неће уродити плодом.

Боцан-Харченко је честитао Додику побједу на изборима за предсједника Републике Српске. 

- Додика, између свих заједничких српских и руских вриједности које посједује, посебно одликује несаломивост - рекао је Боцан-Харченко, након чега се салом проломио дуготрајан аплауз.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Обиљежавању Дана народног јединства у Руском дому у Београду присуствују бројне званице из политичког, културног, вјерског и спортског живота Србије и Републике Српске.

Поводом Дана народног јединства промовисана је специјална поштанска марка у част 145. годишњице првог издања романа "Ана Карењина" Лава Толстоја.

У музичком дијелу програма академије представила се Павлина Радовановић из Ораховца с пјесмом "Велика Русија", етно група "Траг" из Бањалуке и етно група "Успомене" из Дрвара.