latinica  ћирилица
05/11/2022 |  15:26 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Додик: Српска спремна да у свему помогне српски народ на КиМ (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да у свему подржава српски народ на Косову и Метохији и да је Република Српска спремна да и изван својих капацитета учини све да им помогне.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Јединство цркве и државе мора да постоји у заштити наших људи на Косову и Метохији и наш народ тамо се неће никад оставити сам, рекао је Додик након одржаног састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и патријархом српским Порфријем и члановима Светог Синода.

- Неће се десити никакве нове Олује и погроми. Држава Србија гарантује статус слободе за све Србе гдје год се они налазе - поручио је Додик. 

Истакао је да је забринут око тога да се уопште деси ескалација која је изазвана неодговорним понашањем приштинских власти који игноришу раније постигнуте међународне споразуме везане за формирање Заједнице српских општина.

- Мислим да су сада наши људи на Косову одлучни да добију оно што им припада међународим правом, а то се усложнило додатно због таблица - рекао је Додик.

Оцијенио је да одлуке приштинских институција представљају корак по корак покушај да се очисте Срби на Косову.

- Нису Шиптари сами ту, то раде са центрима изван Косова, изван Балкана у покушају да направе ситуацију да Србе деморалишу да остану на том простору. Овај пут су наишли на одлучну српску заједницу да остваре своја права - додао је Додик.

Према Додиковом ријечима, Западу се жури јер се дуго баве тим питањем, а баве се и питањем Републике Српске.

- Мислим да ће Срби у наредном периоду морати сјести и рећи шта је то наша политичка понуда за рјешавање проблема и стабилизације на Балкану - оцијенио је Додик и навео да је развој ситуације у Украјини готово одлучујући на позиционирање Срба.

Сматра да неки на Западу траже брзи успјех крајњи циљ да распарчају Русију и овладају њеним ресурсима, што говори о томе да ће сукоб на том простору трајати.

- Не вјерујем у перспективу могућности да Русија буде доведена у позицију коју жели Запад. Одуговлачење тог рјешења и постизања мира и чини ове који раде овдје за међународну заједницу доста нервозним у настојању да направе овдје неки успјех у том смислу, а кад кажем овдје, то је и Република Српска - рекао је Додик.

Додик је додао да би они и даље да намећу Српској рјешења, а не воде рачуна о праву.

- Ово је била одлучна прилика да са највишег нивоа Српске, Србије и СПЦ разговарамо о овим питањима и ми ћемо наставити овај дијалог - закљичио је Додик.