latinica  ћирилица
06/11/2022 |  10:24 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

У току потврђивање оставки Срба у приштинским институцијама

У Зубином Потоку, Лепосавићу, Звечану и Сјеверној Митровици у току су сједнице скупштина општина на којима се потврђују одлуке представника Срба о напуштању приштинских институција.
Представници Срба напуштају приштинску полицију (Фото: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM) -
Представници Срба напуштају приштинску полицију (Фото: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM)

На дневном реду је и разматрање политичко-безбједносне ситуације.

Градоначелник Сјеверне Митровице Милан Радојевић је на почетку сједнице поднио оставку и поручио да потези Приштине пријете да уруше све оно што се годинама градило.

- Подсјетићу вас да је ова општина настала као резултат Бриселског споразума, али нас потези Приштине доводе до тога да се тај споразум руши. Самим тим, доводи се у питање даље постојање општине - рекао је Радојевић.

Он каже да је његова и жеља свих да се сачува мир и суживот, подсјетивши да се на главном мосту на Ибру догодило више од хиљаду напада.

Радојевић је рекао да су се у граду на Ибру догађали мултиетнички сукоби и да је захваљујући њему и одборницима ситуација стабилизована.

У Сјеверној Митровици је мирно уочи данашњег свенародног скупа који ће бити одржан у подне на Тргу Шумадија.

Током ноћи нису забиљежени било какви инциденти, а на прилазним путевима сјеверу Косова повећано је присуство припадника Косовске полиције и КФОР-а.

Због посљедњих потеза Приштине Срби су напустили све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на сјеверу Космета, правосудне органе, полицију и администрацију.

Одлука о напуштању институција остаје на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме, не повуче одлуку о таблицама и не формира Заједницу српских општина.