latinica  ћирилица
06/11/2022 |  11:04 | Аутор: СРНА

Дачић: Ако Приштина пошаље специјалце, Срби ће се бранити

Ако косовски Албанци пошаљу специјалне јединице на сјевер Косова и Метохије, Срби ће се свакако бранити, а ако Приштина учини тако нешто изазваће сукоб, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, оцјењујући да се Европа понаша као тибетански савјети мудраца.
Ивица Дачић - Фото: РТРС
Ивица ДачићФото: РТРС

Дачић је истакао да Срби треба да користе све легитимне методе политичке борбе за своја права на Косову и Метохији и да не зна ко би то могао да им оспори.

- Ако крену специјалне косовске јединице на сјевер, то је кршење свих међународних споразума. Срби ће се свакако бранити, ту нема никаве дилеме. Ако неко поставља дилему шта ће да се деси, ако то Приштина уради, па изазваће сукоб - рекао је Дачић за ТВ Прва.

Дачић је навео да САД замјерају да се Београд мијеша у одлуке Срба, што је, према његовим ријечима, потпуно легално и легитимно, те упитао да ли хоће да кажу да то није народ који живи у Србији.

Он је рекао да Србија тражи од чланица Савјета безбједности УН да гарантују мир, изврше своје обавезе из Резолуције 1244 и да зато прича са представницима свих великих сила.

Дачић је истакао да је у току легитимна борба Срба за своја легитимна права, те додао да је ово тренутак да се види стоји ли ЕУ иза Бриселског споразума и да ли је крива Приштина која га руши или Београд који га брани, те да ствари треба "истјерати на чистину".

Поводом информација да Приштина намјерава у децембру да поднесе захтјев за чланство у ЕУ, Дачић је рекао да се због тога у Бриселу већ "хватају за главу", те оцијенио да нема шансе да такав захтјев прође и да очекује тврд став чланица ЕУ које нису признале самопроглашено Косово као што су Кипар, Словачка, Шпанија, те Румунија и Грчка.

Дачић је истакао да нема шансе да самопроглашено Косово буде верификовано у УН као независна држава.

Говорећи о данашњем скупу Срба на Косову и Метохији, Дачић је рекао да се жели показати јединство срског народа, те оцијенио да је Србима очигледно прекипјело, пошто су изашли из приштинских институција.

- Ми гарантујемо да Срби неће правити никакве инциденте, али позивамо и међународне снаге да осигурају безбиједност на сјеверу Косова - додао је Дачић.

Он је рекао да се Западу сваке године због нечега жури, али то не значи да ће Србија прихватити неко рјешење које није праведно, те додао да се Срби боре за Брислески споразум.

- Не вјерујем да ће то Еворпа да цијени. Они се понашају као тибетански савјети мудраца, који расправљају о филозофским принципима. Али, јесмо ли потписали Бриселски споразум, хоће ли да се формира та ЗСО или неће? У сваком уговору пише шта се дешава у случају неиспуњења, није ово игра, иза је стала међунардна заједница - рекао је Дачић.