latinica  ћирилица
06/11/2022 |  14:50 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

На Глођанском брду обиљежено 30 година од страдања 126 бораца ВРС (ФОТО/ВИДЕО)

На Глођанском брду код Зворника обиљежено је 30 година од страдања 126 бораца Војске Републике Српске.
Глођанско брдо - Фото: РТРС
Глођанско брдоФото: РТРС

Њих су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ. Служен је парастос, положени вијенци и прислужене свијеће.

Предходно је из Доње Каменице до Глођанског брда организована поворка сјећања са фотографијама 58 убијних припадника Војске Републике Српске.



Злочинци су заробљене припаднике Војске Републике Српске мучили и везали за дрвеће бодљикавом жицом. Неки су масакрани па чак и ексерима закивани за стабла дрвећа. Сва та звјерства припадника такозване Армије БиХ потврђени су и у обдукционом поступку патолога Зорана Станковића.

Страшне су злочине припадници тзв армије БиХ починили су и над цивилним становништвом. За девет лица још се трага.

- Неко каже то је било у војним акцијама, али овдје кад смо дошли нашли смо заковане људе за храстове, везане жицом, са осјеченим дјеловима тијела, е ако је то војна акција онда не мора нико одговарати - сматра Миливоје Марковић предсједник Органзације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила града Зворника.

Фото: РТРС

Убијени и нестали борци на Глођанском брду били су припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске и никада не смију бити заборављени.

- Треба баштинити и његовати традицију и сјећање на ове догађаје, не само оних који су погинули, јер смо свједоци прекрајања историје, политичко Сарајево другачије креира…. А само је Република Српска гарант опстанка на овим просторима - каже Стјепан Мацановић савјетник министра борачко – инвалидске заштите Републике Српске.

На Глођанском брду, на мјесту страдања, вјенце су положили представници институција Српске, Зворника и Шековића, породице, пријатељи, представници Трећег пјешадијског пука и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.