latinica  ћирилица
07/11/2022 |  15:36 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Представљен уџбеник за основне студије "Физиологија"(ВИДЕО)

Студентима Медицинског факултета у Бањалуци данас је представљен уџбеник за основне студије "Физиологија" у заједничком издању Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.
Промоција књге о физиологији - Фото: РТРС
Промоција књге о физиологијиФото: РТРС

Уџбеник "Физиологија" првенствено је намијењен студентима здравствене његе. Резултат је рада великог броја професара, наставника и сарадника из Републике Српске и региона, предвођених стручним тимовима из Крагујевца и Бањалуке.

- Циљ је био да се уради књига за студенте студијских програма здравствених наука. Да им буде јасно и да им буде разумљиво, а да не буде са превише детаља који би их само скренули са оног главног и суштинског пута који треба да имају код савладавања градива из физологије - рекла је професорка Физиологије на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци Амела Матавуљ.

- На жалост ти студенти обично буду на неком интерегнуму, односно за њих се обично предаје све, па и физиологија коју ми предајемо, по неком скраћеном курсу за лекаре, што у суштини за њих је можда мало преобимно у односу на оно што лекари морају да знају - навео је декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу Владимир Јаковљевић.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић истиче да сарадња са факултетом у Крагујевцу траје дужи низ година и да је прави примјер како би два факултета из исте области требало да сарађују.

- Примјера ради, наши истраживачи су одлазили у крагујевац на одређену врсту едукација. Прошле седмице смо ми рецимо угостили њихове младе истраживаче, који су дошли на други вид едукације овдје - изјавио је декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Аутори кажу да уџбеник иако је намијењен студентима здравствених наука може послужити и студентима других студијских програма.