latinica  ћирилица
07/11/2022 |  20:53 ⇒ 08/11/2022 | 10:01 | Аутор: СРНА

Додик: Интереси српског народа на првом мјесту

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да се бори за интересе српског народа који представља, а да су Британци највећи непријатељи Српске и Србије.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик тврди да су Британци највећи национални и државни непријатељи Српске и Србије, те да уз амбасадора САД у БиХ контролишу опозицију у Српској.

- Лично не држим до њиховог става, јер априори знам да је негативан према нама и зато веома опрезно са мном отварају теме за разговор - рекао је Додик за "Уна" Телевизију.

Додик је истакао да је у протеклом периоду у Српској много ствари урађено добро, а да незадовољна мањина ствара атмосферу која урушава мишљење о томе.

- Већ сам 20 година на власти са малим прекидом, а моја партија СНСД има највећу подршку - рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а и као кандидат ове странке за предсједника Републике Српске побиједио је на општим изборима.

Он је за "Уна" Телевизију рекао да је увијек уз народ и да је то формула за успјех, те да СНСД никада ништа није радио спекулативно, па ни на посљедњим општим изборима у БиХ.

- Потврда овога јесте 50.000 људи на митнигу СНСД-а у Бањалуци. То је мени драже од изборне побједе и није забиљежен никада толики број људи на неком скупу у Бањалуци - додао је Додик.

Он је поновио да се амбасаде САД и Велике Британије у БиХ уплићу у све и да су увијек су против Срба, не желе да буде консолидован српски национални корпус, нити да се уједине Република Српска и Србија.

- Потцјењују државну политику Срба тиме што кажу Косово се може одвојити из Србије, а Српска мора да нестане у тамници која се зова БиХ - рекао је Додик.

Он је поновио да је јасно рекао да треба вратити уставну БиХ, у супротном ће Република Српска, у неком тренутку, донијети одлуку о самосталности.

- То је политика од које нећу одустати, иако ћу можда овим угоризити комодитет своје породице. Српски народ и Република Српска морају бити поштовани у БиХ, а трудим се да водим изворну политику Српске - рекао је Додик.

Он је навео да је комплексна ситуација у БиХ, али да је Дејтонским мировним споразумом успостављен политички систем од два ентитета и три конститутивна народа.

- Дејтонски споразум је урушен и не желимо овакву БиХ и нећемо да у њој живимо. Она је пропала држава, неће је овакву Срби, Хрвати, нити муслимани који желе доминацију. Такође, и странци су незадовољни и стално нешто клевећу - рекао је Додик.

На питање како ће потрошити буџет предсједника Републике Српске, Додик је рекао на важне ствари као што је санација школа.

- Многи покварено коментаришу буџет предсједника Српске. Ако будемо имали ситуацију да веома брзо треба интервенисати за лијечење дјеце у иностранству, користићемо средства из буџета предсједника. Помоћи ћу и кинематографију, а све је апсолутно прецизирано и транспаренто - рекао је Додик.

Он је оцијенио да је новизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Жељка Цвијановић важан кадар и да је веома посвећена интересима Српске.

- Мислим да ће Република Српска у њој имати важног функцинера који неће дозволити скрнављење ни минималних интереса Српске. Она је мој близак сарадник већ 20 година и најбоље је рјешење за члана Предсједништва БиХ - закључио је Додик.