latinica  ћирилица
10/11/2022 |  17:38 ⇒ 17:39 | Аутор: sputniknews.com

Вучић из Париза послао до сада најјачу поруку о санкцијама Русији

Није Србија прије 270 дана донијела закључке да поштује међународно право и да не уводи санкције Русији да бисмо их прочитали на конференцији за новинаре него да би тај став ушао у историју. Да једна мала поносна земља може да одбрани своју слободу - ту снажну поруку упутио је данас из Париза предсједник Србије Александар Вучић, одговарајући на новинарско питање да ли Београд намјерава да промијени став и уведе санкције Русији.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Вучић је открио и да је сам својом руком писао државне закључке, четири дана послије почетка сукоба у Украјини.

- То није писала ни моја секретарица, ни тим, ни сарадници. Лично сам написао да Србија чува међународно право, да осуђује оне који га крше и да не водимо политику санкција. Ти закључци су мој живот. То је дио нашег бића, наша суштина и срж. То је дио наше слободарске историје - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је навео да држава може да промијени ту политику само ако јој буквално Дамоклов мач буде изнад главе.

- Да ли нам је сада лако, није. Али није нам ни тај мач изнад главе. Ја знам најбоље докле можемо да идемо и не требају ми никакви аналитичари да ми то објашњавају. Пустите нас да водимо земљу. Ми смо слободна и независна држава. Издржали смо 270 дана уз поштовање пријатељства и уз одговорну политику - поручио је Вучић.

Вучић је на крају признао и да му са хиљаду страна поводом увођења санкција понављају: "Мораш, мораш, мораш".

- Е, видите да не морам! Ако будем морао, ја ћу лично да изађем да то кажем - нагласио је Вучић.