latinica  ћирилица
11/11/2022 |  07:21 ⇒ 11:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија обиљежава Дан примирја у Првом свјетском рату

У Србији ће данас бити обиљежен Дан примирја у Првом свјетском рату полагањем вијенаца у оквиру централне државне церемоније коју ће предводити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић као изасланик предсједника Србије.
Застава Србије - Фото: ТАНЈУГ
Застава СрбијеФото: ТАНЈУГ

Селаковић ће положити вијенац на Споменик незнаном јунаку на Авали, а затим ће се уписати у спомен-књигу, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије. Селаковић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије, предводиће централну државну церемонију полагања вијенаца на спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом свјетском рату на Новом гробљу.

Вијенце ће положити и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, удружења опредијељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и дипломатског кора.

Након полагања вијенаца, присутнима ће се обратити Селаковић.

Истог дана, церемонија полагања вијенаца биће одржана и на Француском војном гробљу, затим код спомен-костурнице руским војницима страдалим у Првом свјетском рату, као и на гробљу Комонвелта.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у свијету у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први свјетски рат.