latinica  ћирилица
11/11/2022 |  10:03 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Владе Српске и ФБиХ показале одговорност одлукама о цијени пелета

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац подржао је одлуке влада Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ о привременој мјери за ограничење висине цијене пелета.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Охрабрен сам чињеницом да је федерална Влада одлучила да слиједи политику институција Републике Српске на начин да је увела привремено ограничење цијене пелета. Ентитетске институције овим су показале одговорност и сензибилитет према свим грађанима - поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, од кључне је важности да је дошло до хармонизације цијене пелета у оба ентитета, те да је дефинисана највиша малопродајна цијена пелета на 480 КМ плус ПДВ по тони.

Кошарац је најавио да ће наредне седмице организовати нови радно-консултативни састанак са представницима надлежних ентитетских министарстава и привредних комора Републике Српске и ФБиХ како би разговарали о увођењу извозних квота за пелет.

- Пратимо ситуацију на тржишту и након што утврдимо биланс стања, желимо да изнађемо модел како да се одреди тачна количина пелета која се може извозити, а да при томе потребе домаћег тржишта не буду угрожене. Највероватније је да ћемо ићи у правцу да се домаћим произвођачима пелета омогући извоз 50 одсто производње, а да 50 одсто пласирају на тржиште Републике Српске и ФБиХ - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да би овакав модел био задовољавајући за потребе грађана Републике Српске и ФБиХ, али и за компаније које се баве спољнотрговинским прометом.