latinica  ћирилица
12/11/2022 |  19:40 ⇒ 21:13 | Аутор: РТС

Још један Бајденов лапсус - помијешао Камбоџу и Колумбију (ВИДЕО)

Амерички предсједник Џо Бајден је Камбоџу, која је домаћин међународног самита предвођених лидерима југоисточне Азије, назвао Колумбијом.
Џозеф Бајден (Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI) -
Џозеф Бајден (Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI)

Нови лапсус предсједника САД само је један у низу многих. Бајден је на скупу у Пном Пену премијера Камбоџе назвао предсједником владе Колумбије.

- Сада када смо поново заједно овде у Камбоџи, радујем се изградњи још већег напретка него што смо већ постигли, и желим да захвалим премијеру Колумбије на његовом вођству као предсједавајућем АСЕАН и што је све угостио - рекао је Бајден на скупу Асоцијације земаља југоисточне Азије у Пном Пену, преноси Ројтерс.

Бајден је очигледно мислио на премијера Камбоџе Хун Сена, који тренутно предсједава десеточланим регионалним блоком.

Предсједник САД, који на својој великој турнеји поред самита АСЕАН у Пном Пену и на климатском скупа COP27 у Египту, треба да учествује на и самиту Г20 у Индонезији, направио је сличну грешку док је недавно разговарао са новинарима у Бијелој кући.

Бајден, који 20. новембра пуни 80 година, ове недеље је рекао да намјерава да се поново кандидује за други предсједнички мандат на изборима 2024. године, а коначну одлуку ће вјероватно донијети почетком сљедеће године.

Бајденова повремена вербална спотицања и склоност да скрене са сценарија током наступа уживо, његови републикански критичари тумаче као доказ да је престар за своју функцију.

Са друге стране, присталице Бајдена то називају "ејџизмом" и кажу да је предсједник, који је превазишао муцање из дјетињства, деценијама имао успјешне јавне наступе.