latinica  ћирилица
14/11/2022 |  18:36 ⇒ 15/11/2022 | 07:04 | Аутор: РТРС

Ко ће чинити 11. сазив Парламента Српске? (ВИДЕО)

Новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сутра ће, пред новим сазивом Народне скупштине, положити заклетву.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Заклетву ће положити и 83 посланика и ново скупштинско руководство.

Дио посланика је са вишегодишњим парламентарним искуством, али има и оних који први пут сједају у посланичке клупе. Оно што је специфично јесте да сазив Парламента Српске никада није имао млађи састав.

Број политичких партија и њихових мандата у Народној скупштини одавно је утврђен. Ко су посланици 11. сазива мање је познато? Неки су у Парламент ушли директно, неки путем компензационих мандата.

Поједине партије нису добиле ниједну компензацију, док друге - да тога није било - не би постале парламентарне странке. И овај пут биће спој младости и искуства.

Ипак, у односу на претходне, запазили су аналитичари - нови сазив је много млађи.

- Мислим да ће млади људи у овом новом сазиву сигурно да дају допринос и бољим дискусијама и неким новим идејама - истиче аналитичар Невен Ђенадија.

Најмлађи посланик, двадесеттрогодишњи Ђорђе Вучинић, долази из Требиња из посланичког клуба За правду и ред. Парламентарно искуство стицао је у градској Скупштини. Сада, каже, има већу одговорност.

У односу на најмлађег Вучинића, по годинама, али и искуству у Парламенту, најстарији посланик је Бањалучанка Наташа Радуловић из СНСД-а.

Како Устав и Пословник налажу, Радуловићева ће сутра предсједавати конститутивној сједници, уз помоћ генералног секретара Народне скупштине Небојше Згоњанина и најмлађих посланика из три политичке партије са највећим бројем мандата - Ање Љубојевић, Александра Трнинића и Небојше Дринића, до избора новог предсједника Народне скупштине.

- Срећна сам због тога и свим овим новим посланицима желим срећу и добродошлицу. Да радимо у име народа и наше Републике Српске - наводи Наташа Радуловић.

Њој је ово трећи мандат у овој институцији. По том броју придружује се онима који имају дугогодишње парламентарно искуство или су у име својих партија, више пута били бирани за посланике.

Много је посланика који су учествовали у раду више скупштинских сазива, три, четири или пет. Ипак, нико још није оборио рекорд социјалисте Петра Ђокића. У име своје политичке партије мандат је добијао чак осам пута.

У новом скупштинском сазиву први пут је лице са инвалидитетом. Требињка Милица Ијачић имаће прилику да, осим ставова своје партије, заступа и интересе ове категорије грађана.

Један од ријетких начелника или градоначелника који су освојили, а затим и прихватили мандат је Зоран Стевановић. Напушта мјесто првог човјека Зворника и улази у Народну скупштину. Претпоставља ко ће му бити насљедник.

- Мислим да иза себе остављам сараднике који су спремни да преузму улогу. Мислим прије свега на замјеника градоначелника Бојана Ивановића - прецизирао је Стевановић.

Неки су у својим анализама запазили да је у Скупштини овај пут мањи број жена у односу на раније. Ипак, ко ће и дефинитивно бити посланик биће познато сутра након заклетве.

Оно што је свакако специфично у односу на досадашње конститутивне сједнице јесте да ће српски члан Предсједништва прије инаугурације у Сарајеву, положити заклетву у сали Народне скупштине.

- Тиме се шаље јасна порука да је Република Српска на првом мјесту, да се прво завјетујемо Републици Српској а онда идемо у заједничке институције - наглашава члан ГО ДНСД-а Милош Лукић.

Конститутивна сједница Народне скупштине почиње сутра у 12.00 часова.

Због сутрашње свечане примопредаје дужности предсједника Републике Српске у МУП-у кажу да ће бити појачане мјере безбједности.

Грађанима који буду жељели да присуствују свечаности, савјетују да не носе руксаке и торбе нити пиротехничка средства и да уз себе имају лична документа.