latinica  ћирилица
15/11/2022 |  10:46 ⇒ 10:47 | Аутор: РТРС

Оптужница против адвоката и полицијског службеника СИПА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против адвоката Регионалне адвокатске коморе Сарајево Нине Кисић и полицијске службенице СИПА Џенане Омерхоџић.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужене су за кривично дјело – лажно пријављивање – на штету тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Јањића и шефа Одсјека СИПА Новака Мијовића.

У покушају дискредитације Јањића и Мијовића који су поступали у кривичном предмету који се, због ратних злочина над Србима, водио пред Судом БиХ против ратног сребреничког команданта Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића, Кисић и Омерхоџић су писале анонимне лажне кривичне пријаве због наводног узимања мита.

Пријаве су слале из Сипиног комшилука – поште у Лукавици на адресе СИПА-е, Тужилаштва БиХ, Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а и Амбасаде САД у Сарајеву. Разоткривене су врло брзо, уз помоћ видео надзора, но истрага је трајала пуних осам година.

Инкриминисана радња - лажно пријављивање - која се ставља на терет Кисић и Омерхоџић за посљедицу је имала неисправљиве негативне ефекте на кривични поступак против Орића и Мухића, суштина је оптужнице која је прослијеђена Суду БиХ на потврду.

Подсјећамо, на недозвољено и непримјерено понашање адвоката Нине Кисић која заступа оптужене у предмету "Џенан Мемић", упозоравале су и странке у овом поступку.