latinica  ћирилица
15/11/2022 |  11:45 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Конституисан нови сазив НСРС; Изабрани званичници Српске положили заклетву (ФОТО/ВИДЕО)

Конституисан је 11. сазив Народне скупштине Републике Српске.
Сједница НС РС  (Фото:НСРС) -
Сједница НС РС (Фото:НСРС)

За предсједника републичког Парламента изабран је Ненад Стевандић лидер Уједињене Српске. Усвојена је и одлука да и у овом сазиву буду четири потпредсједника, која ће накнадно бити изабрана.

Пред народним посланицима заклетву је положио новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Народна скупштина покренула је иницијативу за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и избор делегата у Вијеће народа Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић вечерас су у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци положили и вјерски дио заклетве.

---------

18.00 - НСРС усвојила је закључак, којим се задужују политичке странке или сваки посланик у парламенту Српске да до четвртка, 17. новембра, предложе једног или више кандидата за листе за избор српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. Приједлоге са именима посланика треба доставити до четвртка до 18.00 часова.

Усвојен је и закључак, којим се задужују политичке странке заступљене у клубовима посланика одговарајућих конститутивних народа и осталих да до 22. новембра до 14.00 часова предложе једног или више кандидата за листе за избор делегата у Вијећу народа Републике Српске.

Задужује се скупштинска Комисија за избор и именовање да предложене листе српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и листе кандидата за Вијеће народа Републике Српске у што краћем року прослиједи ЦИК БиХ на поступак потврђивања и овјере.

НСРС задужује Комисију за избор и именовање да након што ЦИК БиХ потврди и овјери листе кандидата у што краћем року припреми процедуру за избор српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и избор делегата у Вијећу народа Републике Српске.

Ови закључци ступају на снагу даном доношења и биће објављени у Службеном гласнику Републике Српске.

 

17.45 - Конститутивна сједница настављена покретањем иницијативе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

На дневном реду је и покретање иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске.

16.20 - У НСРС пауза до 17.20

16.00 - Новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик и потпредсједници Српске Ћамил Дураковић и Давор Прањић положили свечану заклетву.

15.55 - Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић положила је свечану заклетву у Народној скупштини Републике Српске.

15.51 - Боран Босанчић именован за генералног секретара НСРС, а Небојша Згоњанин за његовог замјеника

15.50 - Народна скупштина имаће четири потпредсједника

15.07Ненад Стевандић изабран је данас за предсједника Народне скупштине Републике Српске.

13.27 - Настављено засједање. Посланици расправљају о избору предсједник Народне скупштине Републике Српске. Стевандића су за предсједника НСРС предложили клубови странака СНСД, УС, СП, ДЕМОС и НПС.

13.23 - У току је пауза.

13.16 - Посланици положили заклетву.

13.15 - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су на данашњој прва Конститутивној сједници 11. сазива НСРС извјештај Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика.

12.50 - Настављено засједање. Посланици разматрају извјештај Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика.

12.30 - У Народној скупштини дата је пауза од петнаест минута како би Скупштинска комисија за избор и именовања могла поднијети извјештај о избору народних посланика.

Предвиђено је разматрање и усвајање извјештаја Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика, након чега би требало да посланици положе свечану заклетву.

НС РС - гласање за избор Комисије за избор и именовање (Фото: РТРС)

12.28 - Конституисано је радно предсједништво. Изабрана је и Комисија за избор и именовања.

12.26 - Сједници присуствују премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, као и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић.

Присуствују и бивши предсједници Народне скупштине Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама, као и представници Скупштине и Владе Аутономне Покрајине Војводина.

12.20 - Усвојен дневни ред.

На дневном реду су избор Комисије за избор и именовање и разматрање и усвајање извјештаја Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика, након чега је планирано полагање свечане заклетве народних посланика.

НС РС: Усвајање дневног реда - гласање (Фото: РТРС)

Потом ће услиједити избор предсједника Народне скупштине, а затим разматрање приједлога одлуке о броју потпредсједникā Народне скупштине и њихов избор.

12.05 - Интониране химне Републике Српске и БиХ.

Додик није присуствовао на почетку сједнице када је интонирана химна БиХ, а потом је ушао у скупштинску салу када је интонирана химна Републике Српске "Моја Република".

Сједница НС РС - интонирање химне Моја Република (Фото: РТРС)

------------------

Заклетву ће положити нови посланици, новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Сједницом Народне скупштине предсједава најстарији народни посланик Наташа Радуловић, уз помоћ генералног секретара Народне скупштине Небојше Згоњанина и најмлађих посланика из три политичке партије са највећим бројем мандата - Ане Љубојевић, Александра Трнинића и Небојше Дринића.

Након Конститутивне сједнице Скупштине, у Палати Републике биће извршена примопредаја дужности предсједника Републике.

Од 16.00 часова можете пратити и пренос примопредаје дужности предсједника Српске на РТРС, РТРС плус, нашем порталу и Јутјуб каналу.