latinica  ћирилица
16/11/2022 |  13:39 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Бећировић и Комшић: У фокусу ЕУ интеграције, регионална сарадња, али и економија

Бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић истакао је у Сарајеву да ће регионална сарадња бити један од примарних интереса, што је уједно и важан предуслов за интеграцију БиХ у ЕУ.
Конститутивна сједница Предсједништва БиХ - Фото: РТРС
Конститутивна сједница Предсједништва БиХФото: РТРС

- Добри односи са сусједима гарантују мир, стабилности, инвестиције, раст туризма и сваку другу сарадњу - рекао је Бећировић у обраћању након примопредаје дужности и полагања заклетве на конститутивној сједници новог сазива Предсједништва БиХ.

Бећировић је нагласио да будућа парламентарна већина на нивоу БиХ треба убрзано спроводити препоруке Европске комисије како би БиХ у децембру добила кандидатски статус за чланство у ЕУ.

Он сматра и да је мултиетничност БиХ њено богатство, те да због тога сви требају радити у интересу њених грађана.

- Вратимо позитивну енергију у наше друштво и будимо отворени за позитивне примјере, јер заједничким радом можемо помоћи да нам свима буде боље - истакао је Бећировић.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је у обраћању након полагања заклетве да ће се и у наредне четири године у Предсједништву залагати за "наставак НАТО и ЕУ интеграција БиХ".

- Уложићу све потребне напоре како перспектива чланства БиХ у ЕУ не би била трајно уништена - најавио је Комшић у обраћању након инаугурације новог сазива Предсједништва БиХ, наводећи и да је "чланство БиХ у НАТО примарни спољнополитички циљ".

Када је у питању сарадња у региону, Комшић наводи да ће БиХ и њене институције сигурно бити поуздан регионални партнер онима који желе мир, економски и сваки други развој кроз релевантне међународне споразуме.

Он тврди да је Устав БиХ "еволутивне природе и предвиђа могућност надоградње у систем потпуне демократије и свих њених вриједности".

- На то нас обавезује испуњавање приоритета из мишљења Европске комисије - рекао је Комшић, који је подсјетио и на обавезе БиХ које проистичу из одлука Европског суда за људска права.

Комшић, који је и у прошлом сазиву Предсједништва обављао функцију хрватског члана, захвалио се за сарадњи својим колегама из тог сазива Милораду Додику и Шефику Џаферовићу.