latinica  ћирилица
17/11/2022 |  13:32 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Први пут у Српској приказан филм "Кнез Лазар"

Документарно-играни филм "Кнез Лазар", режисера Марка Маринковића, први пут у Републици Српској приказан је у Хан Пијеску гдје је публика могла да чује различита виђења о лику овог великосрпског мученика и Косовском боју.
Хан Пијесак -  Документарно-играни филм "Кнез Лазар" - Фото: СРНА
Хан Пијесак - Документарно-играни филм "Кнез Лазар"Фото: СРНА

У филму је приказан живот у средњовјековној Србији, од обичних људи до славних витезова и властеле, прати одрастање кнеза Лазара на двору цара Душана, његову женидбу Милицом, изградњу средњовјековног Крушевца, Лазареву посвећеност изградњи цркава и манастира Раваница.

Сниман је седам година са идејом да одвоји историјске чињенице од народних предања и митова и да као такав буде од користи просвјетним радницима, културним институцијама, Српској православној цркви, туристичким организацијама, граду Крушевцу, дијаспори, али генерацијама које долазе.

Све ово прати играни дио у виду анимација и визуелних ефеката како би још вјеродостојније била дочарана прича о периоду о којем се прича.

Филм је сниман у Крушевцу, Ужицу, Пироту, манастиру Раваница, Плочнику, Прилепцу, Новом Брду, Скопљу, Једрену и Бурси.

Маја Симић из Центра за омладину и спорт "Поглед" рекла је Срни да у филму говоре еминентни стручњаци из области историје, војне историје, археологије, црквене историје.

- Поносни смо што је овај филм први пут приказан у Републици Српској на Хан Пијеску, а право на приказивање смо добили од аутора/режисера Марка Маринковића и зато смо му посебно захвални - рекла је Симићева.

Наратор у филму наводи да кроз цијелу радњу гледаоци бораве у мјестима где је могао да буде и сам кнез Лазар, али имају прилику да чују и турски угао приче о кнезу Лазару, Мурату и Косовском боју.

Филм је приказан синоћ у сали Дома културе на Хан Пијеску. Организатор приказивања је Центар за омладину и спорт "Поглед".