latinica  ћирилица
17/11/2022 |  16:18 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Документарни филм о животу и раду Олге Илић приказан у Требињу (ВИДЕО)

Много је личности које су у своје вријеме дале огроман допринос српској култури, а данас полако падају у заборав. Једна од њих је Олга Илић, српска глумица и пјевачица с краја 19. и почетка 20. вијека.
Изложба фотографија и докумената о животу Олге Илић - Фото: РТРС
Изложба фотографија и докумената о животу Олге ИлићФото: РТРС

Чланови удружења Форум артистикум из Ниша снимили су документарни филм о животу и раду Олге Илић, који је приказан у Требињу, што је и премијерно приказивање овог филма за Републику Српску.

Била је глумица која је одиграла безборој улога, од путујућих позоришта до великих сцена у Београду, Нишу, Вараждину Скопљу. Глумила је и женске и мушке ликове, пјевала севдалинке, шансоне, оперске арије. Како онај умјетнички , тако и приватни живот Олге Илић био је једанко динамичан . Вриједило је све то сачувати од заборава.

Остало је забиљежено да је Олга Илић и прва Српкиња која се фотографисала обнажена. У сплету историјских околности једно вријеме била је и у затвору, а живот је оконачала 1945. у старачком дому , готово заборављена. Наслов документарног филма "Трње и ловорике" одлично илуструје њен живот.

Пројекцију филма прати и изложба фотографија и докумената о животу глумице, која је постављена у културном центру .

Гостовање Форум артистикума из Ниша са филмом и изложбом о Олги Илић плод је сарадње са ликовном колонијом Коло из Требиња.