latinica  ћирилица
18/11/2022 |  11:38 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Брисел одобрио почетак преговора са земљама региона о границама

Европски савјет одлучио је данас да одобри почетак преговора са БиХ, Србијом, Црном Гором и Албанијом ради проширења споразума о сарадњи са европском агенцијом за контролу граница Фронтексом, саопштено је на интернет страници Савјета.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Чешки министар унутрашњих послова Вит Ракушан изјавио је да изазови повезани са миграцијом на западном Балкану не почињу на границама ЕУ и да је сарадња са партнерима, укључујући кроз размјештање службеника Фронтекса, кључна за откривање и блокирање противзаконите миграције у раној фази.

- То ће ојачати заштиту наших спољашњих граница ЕУ и дати допринос напорима земаља западног Балкана у намјери да спријече кријумчаре да користе њихове територије као транзит - рекао је Ракушан.

ЕУ је већ закључила споразуме са Албанијом, Црном Гором и Србијом у оквиру претходног мандата Фронтекса. Међутим, те земље су агенцији дозволиле само заједничке операције и размјештање тимова у оним земљама које се граниче са ЕУ. Преговори су започети и са БиХ, али још није потписан сличан споразум.

Споразуми о којима се преговара у новом мандату Фронтекса омогућиће агенцији да помогне поменутим земљама у контролисању таласа миграција, као и борби против илегалне миграције и прекограничног криминала.

Поред тога, нови споразуми омогућиће радницима Фронтекса да користе извршна овлашћења, као што су граничне контроле и регистровање лица.

На основу поменутих мандата, Комисија ће сада моћи да почне преговоре са четири земље региона.