latinica  ћирилица
18/11/2022 |  12:05 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Соколац: Промовисана "Mала збирка великих промисли"

На Сокоцу је промовисана "Мала збирка великих промисли" аутора Миливоја Јанковића, која садржи 18.000 реченица и записаних мисли, сврстаних у 650 појмова на 620 страница, а прикупљаних тридесетак година.
Промоција књиге "Мале збирке великих промисли" - Фото: СРНА
Промоција књиге "Мале збирке великих промисли"Фото: СРНА

Јанковић је синоћ рекао новинарима да је на идеју да прикупља и записује дошао у ратним данима када је записао прву причу "Путешествије једне плоске/пљоске/", а потом је услиједило остало.

Поред изрека древних мудраца, изрека мислилаца савременог доба, филозофских исјечака из појединих народних епских пјесама, аутор каже да су се у књизи нашли и његови афоризми објављивани у више новина.

Јанковић је нагласио да су штампање збирке помогли градоначелник Источног Сарајева, начелник општине Соколац, предузеће "Романијапутеви", соколачки хотел "Златни Бор" и компанија "Оногошт".

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изразила је задовољство што је ова установа омогућила Јанковићу право издаваштва и што су на полеђини књиге застава и грб Републике Српске, одраз патритизма, љубави и поштовања према отаџбини коју аутор носи и себи.

Модератор синоћње промоције Наташа Јанковић рекла је да је збирка мала у односу шта се све може прикупити у свјетском мору мисли, али да је ипак јединствена јер је аутор почео да прикупља разне мисли, цитате и мудросте "кад разум стаде, а колоне кренуше".

- Свака мисао је велика када се упортијеби у право вријеме и на правом мјесту - каже Јанковићева.

Промоцију књуге "Мала збирка великих промисли" организовла је Народна библиотека Соколац.