latinica  ћирилица
18/11/2022 |  17:24 ⇒ 17:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Преминуо Владан Суботић, великан српског сликарства

Један од посљедњих класика, великан српског сликарства, академски сликар Владан Суботић преминуо је у својој 85. години, саопштено је из Удружења ликовних умјетника Србије.
Владан Суботић - Фото: Screenshot/YouTube
Владан СуботићФото: Screenshot/YouTube

Суботић је сврстан у културно-историјску баштину Југославије, а усавршавао у Паризу код професора Мишела Санжијеа, Пикасовог ученика.

Рођен је у Београду. Дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Београду 1967. године, а од 1969. године је члан.

Као једини са простора бивше Југославије отишао је на специјализацију у Париз 1973. године, као стипендиста Владе Француске, гдје се на Академији лијепих умјетности усавршавао се код чувеног професора Санжијеа.

Једини је Србин који је излагао у једној од најпрестижнијих европских галерија Папиној галерији у Риму. Добитник је бројних домаћих и иностраних признања за свој рад.

Почетком осамдесетих година прошлог вијека умјетничко стваралаштво Суботића сврстано је у културно-историјску баштину Југославије.

Творац је новог правца у сликарству – поетикоарсизма, који наглашава поетски садржај слика и њихово универзално значење, односно представља синтезу поетских осјећања у литератури, архитектури, која су пренијета на платно са свим елементима сликарског израза.

Током бомбардовања 1999. године Суботић је учествовао у бројним хуманитарним акцијама за прикупљање помоћи разореној земљи, чиме је направио хуманитарни и културни мост између Италије и Србије.

Суботићеве слике својевремено су красиле дом бившег француског предсједника Франсоа Митерана, као и других познатих личности широм Европе – предсједника УЕФА Мишела Платинија, холандске фудбалске легенде Јохана Кројфа, италијанских глумица Клаудије Кардинале и Ђине Лолобриђиде, те многих познатих личности.

О умјетничком стваралаштву Владана Суботића снимљено је више стотина домаћих и иностраних ТВ емисија и неколико ТВ филмова, написано је више стотина новинских текстова у земљи и иностранству.

Из два брака, има четири сина – Оливера, Филипа, Стефана и Емануела.