latinica  ћирилица
19/11/2022 |  07:54 ⇒ 07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Сњежна олуја у Њујорку, има погинулих (ВИДЕО)

Најмање двије особе су погинуле у зимској олуји са јаким сњежним падавинама која је погодила дијелове америчке савезне државе Њујорк.
Сњежна олуја (Фото: EPA-EFE/Peter Foley) -
Сњежна олуја (Фото: EPA-EFE/Peter Foley)

Пријављени су проблеми у саобраћају и снабдијевању струјом који се повезују са временским непогодама, док се очекује да ће се оне појачати током викенда.

Сњежна олуја из правца језера Ири и језера Онтарио донијеле су један до 1,5 метара или више сњежних наноса у неким областима.

Власти су саопштиле да су забиљежена два смртна случаја проузрокована срчаним ударима који се повезују са физичким напорима током чишћења снијега у погођеном округу Ири, преноси Ројтерс.

Због ниских температура ваздуха, прва велика сњежна олуја погодила је регион у четвртак, да би се додатно појачала преко ноћи на петак, много прије почетка зиме 21. децембра.

Према прогнозама Националне метеоролошке службе очекује се да ће падавине потрајати до недјеље.

До петка увече, метеоролошка служба је пријавила 1,7 метара сњежног покривача измјереног у мјесту Орчард Парк у округу Ири.

Наноси преко једног метра забиљежени су на неколико сусједних локација јуче поподне, док је у Бафалу, граду са 278.000 становника и другом по величини у овој америчкој држави, у петак измјерено 36 центиметара снега.

Власти у округу Ири извијестиле су о дјелимичном урушавању зграде од тежине нагомиланог снијега у граду Хамбургу, али више детаља није познато, док су јак вјетар и снијегом прекривене гране дрвећа и далеководи проузроковали искључење електричне енергије за хиљаде потрошача.

Због олује је такође затворен саобраћај дуж њујоршке магистрале и на неколико других великих ауто-путева.

Сви осим пет, од скоро 80 летова, који су планирани са међународног аеродрома Бафало Нијагара у петак су отказани, саопштиле су власти.

Сњежне падавине таквих размјера нису неуобичајене за западни Њујорк у новембру, када се релативно топле воде Великих језера мијешају са хладним ваздухом у горњим слојевима атмосфере који се спушта са Арктика, према метеоролошкој служби.

Такве сњежне олује варирају у интензитету на мањем подручју због тога што их изазива хладан вјетар који носи влагу из топлијих језера и само мјестимично доноси снег.

Тако су неки становници Бафала у петак били на удару јаког снијега и повремених грмљавина, док је на само неколико километара сјеверно било само мало снијега и повремено ведро вријеме, преноси АП.